Logo vierklank.nl
Vrijwilligers van de Stichting Jits Bakker Collectie geven uitleg over een beeld.
Vrijwilligers van de Stichting Jits Bakker Collectie geven uitleg over een beeld.
Kunst & Cultuur

Open dagen beeldentuin en atelier Jits Bakker

6 juli jl. was de 81ste geboortedag van de in 2014 overleden Biltse kunstenaar Jits Bakker. Rondom zijn geboortedag waren er rondleidingen door vrijwilligers. Gedurende deze dagen was er een gestage stroom bezoekers die uitleg kregen over zijn werk.

Er waren bronzen beelden te zien, maar ook werken uit meerdere soorten steen, waaronder graniet en marmer. Ook was zijn schilderkunst te bewonderen. Verteld werd dat zijn werk over de hele wereld staat en hangt. Samen met het verderop gelegen beeldenpark vormen deze een unieke kunstverzameling.       (Frans Poot)

Beeld van graf gestolen
'Dertig jaar heeft het er gestaan en nu is het weg'. Tibo van de Zand is verbijsterd dat onbekenden een beeld van zijn vader Jits Bakker hebben gestolen. Het beeld stond op het graf van de moeder van Jits, in Oosterbeek.

'Toen ik het gisteren hoorde ging ik door de grond joh. Het snijdt door je ziel als je dat hoort. Dat ze aan een graf komen. Dat gaat wel zo ver. Het is gewoon diep en diep triest', zegt Van de Zand. 'En het raakt natuurlijk persoonlijk ook nog extra omdat het om je oma gaat, je eigen familie. Ik heb er geen woorden voor. Ik word daar heel erg droevig van'.

Woensdag nam Van de Zand een kijkje op de begraafplaats. Alleen de pinnen, waarin het beeld verankerd zat, staan er nog. 'Het beeld stond op een zwerfkei met een tekst daar op. Je ziet dat het er heel zorgvuldig af is gehaald, het is niet met bruut geweld gegaan'.

Meer berichten