Marjolein en Wouter van Oostrum van zorgboerderij Nieuw Toutenburg stellen hun dak via Biltstroom beschikbaar voor het opwekken van zonnestroom voor buurtbewoners.
Marjolein en Wouter van Oostrum van zorgboerderij Nieuw Toutenburg stellen hun dak via Biltstroom beschikbaar voor het opwekken van zonnestroom voor buurtbewoners. Foto: Henk van de Bunt

Verkoop zonnepanelen op Zorgboerderij

Algemeen Natuur & Milieu

Maandag 2 juli is de verkoop gestart van 299 zonnepanelen op een grote koeienstal van zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk. Iedereen in de omgeving - binnen de juiste postcode - kan een of meer panelen reserveren. Zo zorgen deelnemers gezamenlijk voor meer lokaal opgewekte duurzame energie en delen ze in het rendement.

De nieuwe lokale energiecoöperatie Biltstroom organiseert dit project in samenwerking met Marjolein en Wouter van Oostrum van Zorgboerderij Nieuw Toutenburg (Dorpsweg Maartensdijk). Met de uitbreiding van de stal zagen zij mogelijkheden voor de eigen duurzame energievoorziening, maar ook voor een collectief project. Wouter van Oostrum: 'Op het dak van onze koeienstal kwam na de verbouwing enorm veel ruimte. Een klein deel gebruiken we voor zonne-energie voor de zorgboerderij. Maar er is nog heel veel plek over. Mooi om die via Biltstroom beschikbaar te kunnen stellen voor collectieve stroomopwekking voor buurtbewoners. Zo kun je bijvoorbeeld, ook als je op je eigen huis geen zonnepanelen kunt of wilt plaatsen, toch profiteren van zonnestroom'.

Informatie
Alle omwonenden van Nieuw Toutenburg in Maartensdijk, Westbroek, Groenekan en een deel van Bilthoven (postcodes 3615, 3723, 3737, 3738 en 3739) kunnen meedoen. Op website www.Biltstroom.nl is een uitgebreide brochure over het project (en het aanmeldformulier). Daar is ook het actuele aantal nog beschikbare panelen te zien.  

Zonnestroomproject
Dit zonnestroomproject op het dak van Nieuw Toutenburg is voor Biltstroom het tweede collectieve opwekproject in de gemeente De Bilt. Biltstroom is een initiatief van BENG! de energiecoöperatie van en voor inwoners van De Bilt. Het eerste collectieve project is recent gerealiseerd met ruim 400 zonnepanelen op de daken bij Landwinkel De Hooierij in De Bilt. Er bleek veel belangstelling, het project was snel 'uitverkocht'. Biltstroom wil dan ook spoedig meer collectieve zonnestroomprojecten opzetten. De energiecoöperatie houdt zich aanbevolen voor nieuwe locaties op daken in alle kernen van de gemeente De Bilt.