Logo vierklank.nl
Zo kennen Maartensdijkers Henk Renes; 'Altijd met een hoed of pet'.  
Zo kennen Maartensdijkers Henk Renes; 'Altijd met een hoed of pet'.  
Sport

Henk Renes geniet van entourage Vierdaagse Nijmegen

De entourage rondom de moeder der wandeltochten is voor Henk Renes uit Maartensdijk een belangrijke reden om dit jaar voor de derde keer deel te nemen aan de Vierdaagse van Nijmegen die van 17 t/m 20 juli wordt gelopen. Voor en tijdens de Vierdaagse geniet hij hier volop van.

door Kees Diepeveen

Pas drie jaar geleden liep de toen 66-jarige Henk Renes zijn eerste Vierdaagse. Hij werd direct gepakt door de sfeer tijdens het evenement. Henk: 'Dat begint al op de zondag voor vertrek. Het is dan bomvol in Nijmegen, maar er gebeurt dan helemaal niets. Dat is echt opvallend voor het op drie na grootste evenement in Nederland. Het is één en al vrolijkheid. Echt fantastisch'.

Elfstedentocht
De geboren Maartensdijker doet zijn hele leven al aan sport. In zijn jongere jaren heeft Henk ruim 20 jaren in het dorp bij SVM gevoetbald. Daarna wisselt hij hardlopen, wielrennen, wandelen, schaatsen en de laatste jaren tennissen met elkaar af. Een kleine bloemlezing: 'Ik heb 1 x de Elfstedentocht geschaatst en deze inmiddels al 28 maal gefietst. Ook heb ik Parijs Roubaix gereden en de Alpe d'Huez beklommen en veel marathons gelopen. En natuurlijk veel gewandeld. Ik ben nergens een uitblinker in. Ik doe graag mee, maar wil de uitdaging altijd wel graag volbrengen'.

Brandweerman
Omdat Henk brandweerman in Maartensdijk is, loopt hij met zijn wandelmaten mee met het team van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Henk: 'Ik loop samen met Freek de Graaf Sr. en Maaike van Vliet. Jan Bos loopt dit jaar niet mee. De organisatie door de VRU is fantastisch. Alles klopt, hulde daarvoor. We lopen de 40 kilometertocht. Samen met mijn wandelmaatje Maaike heb ik vanaf januari wekelijks wandeltochten gedaan oplopend in kilometers. De laatste tocht was de Tweedaagse van Amersfoort waarbij we twee maal 40 kilometer hebben gelopen. We zijn er klaar voor'.

Antidrukwol
Tijdens de vorige Vierdaagsen liep Henk regelmatig blaren. 'Om dat te verminderen probeer ik van alles', aldus Henk. 'Zo gebruik ik nu pleisterspray en dat heeft me de laatste tochten goed geholpen. Op aanraden van een voetverzorger ga ik nu experimenteren met antidrukwol. Je doet een pluk in je sok op plaatsen waar de blaren veelal ontstaan. Vorig jaar was de laatste dag nogal regenachtig en had ik erg veel last van blaren. Ik ben benieuwd hoe het dit jaar zal gaan. De warmte is voor mij geen probleem; daar kan ik goed tegen'.

Busje
Het team van de VRU en veel andere wandelaars slaapt in een sporthal. Er wordt om 4.00 of 5.00 uur opgestaan, ontbeten en vervolgens worden ze met een brandweerbusje naar het vertrekpunt gereden en s 'avonds ook weer terug. Henk verheugt zich weer op alle festiviteiten die er in de plaatsen langs de wandelroute zijn: 'Overal is muziek, de mensen delen komkommers en wortels uit, overal is drinken beschikbaar en je wordt soms op heel ludieke manieren aangemoedigd. Ontzettend leuk. En of ik ooit mijn 10de Vierdaagse hier ga lopen dat zie ik wel. Het is voor mij: pluk de dag en geniet er van. Het kan immers zo afgelopen zijn'.    

Meer berichten