Logo vierklank.nl
 Christianne hoopt op meer begrip tussen burger en boer.
Christianne hoopt op meer begrip tussen burger en boer.
Kunst & Cultuur

Theater bij de boer

Dinsdag 10 tot en met zaterdag 14 juli voert toneelgroep Jan Vos het toneelstuk ' Koning van het grasland' uit, op boerderij De Bonte Parels in Westbroek. De voorstelling laat de verhouding zien tussen mens en natuur, de strijd van de boer als ondernemer en die van de grutto, die zich tevergeefs probeert aan te passen aan alle veranderingen op het platteland.

door Walter Eijndhoven

Het stuk zet burgers aan het denken in de keuzes die zij maken als het aankomt op voedsel: welk product kies ik in de supermarkt en wat zijn de consequenties van mijn koopgedrag als het gaat om de verduurzaming van de voedselketen?

Mobiel
'De Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) stuurde ons een e-mail waarbij men vroeg of wij onze boerderij beschikbaar willen stellen voor een mobiel theater', zo begint Christianne Hennipman van De Bonte Parels haar verhaal. 'Zij hebben hier al eerder gefilmd voor een commercial en nu hadden zij ons weer op het oog. Natuurlijk hebben wij ' ja' gezegd'. Met dit stuk hopen Christianne en haar man Rutger meer begrip te kweken tussen burger en boer.

Verhaal
Het verhaal begint in 2001, het jaar dat MKZ opnieuw de kop opsteekt in Europa. De twee boeren Hesse en Anke Kroes proberen hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig ongeval met een trekker, waarbij hun zoontje om het leven kwam. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeval en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over de verhoging van grondwaterpeil, komen Hessel en Anke recht tegenover elkaar te staan. Ondertussen rukt de MKZ steeds verder op. Christianne: 'Wij willen deze voorstelling graag bij een zo groot mogelijk publiek onder de aandacht brengen. Voedsel produceren, dat is in verhouding maar een kleine groep mensen, namelijk de boeren. Maar voedsel consumeren, raakt iedereen. Wil de consument boeren een kans geven hun bedrijf op duurzame wijze vorm te geven, waarbij ook ruimte komt voor natuur en milieu, dan moet er ook iets veranderen bij deze consument. Mensen bewust maken is iets wat wij als melkveehouders erg belangrijk vinden en juist deze voorstelling lijkt een uitgelezen kans om iedereen, zonder oordeel of wijzende vinger, een spiegel voor te houden bij de keuzes die men maakt'.

Groen licht
De theatergroep treedt in diverse provincies op. Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Overijssel, Flevoland en Brabant. 'De voorstelling zou eigenlijk ook in Gelderland worden uitgevoerd, maar deze provincie deed uiteindelijk niet mee. Gelukkig gaf provincie Utrecht toen groen licht en werd onze boerderij uitgekozen door de toneelgroep', vertelt Christianne. 'Wij realiseren ons eigenlijk nu pas hoe groots opgezet deze avonden zijn. Per avond is plaats voor 175 personen en zij kunnen ook nog aangeven of zij willen dineren bij ons in de stal. Drie weken geleden stond de teller reeds op 400 personen'.

De voorstellingen vinden plaats van dinsdag 10 juli t/m zaterdag 14 juli, waarbij dinsdag 10 juli een succes-optie is (alleen bij voldoende inschrijving). Voor meer informatie en kaartverkoop: www.toneelgroepjanvos.nl Aanvangstijd van de voorstelling: 20.30 uur, het diner start om 18.30 uur.

Meer berichten