Logo vierklank.nl
Het team van Wereldwijs eindigde uiteindelijk op de 31e plaats, met van links naar rechts: Arnout, Harmen, Jorik, Jelle, Olivier en schaakmeester Thijs.
Het team van Wereldwijs eindigde uiteindelijk op de 31e plaats, met van links naar rechts: Arnout, Harmen, Jorik, Jelle, Olivier en schaakmeester Thijs.
Specials

NK voor Basisschoolteams

Zaterdag 2 en 9 juni vond het NK Schaken voor basisschoolteams plaats in Gouda. Eén van de scholen die meedeed met een team was Wereldwijs uit Bilthoven. Via zes ronden op 2 juni en vijf ronden op 9 juni probeerden zij bij de eerste twintig teams te eindigen.

door Walter Eijndhoven

'Iedere vrijdagochtend geef ik les aan geselecteerde leerlingen uit groep vier tot en met acht', vertelt schaakmeester Thijs. 'Iedereen die schaken leuk vindt, is van harte welkom tijdens de schaakles. Vaak denkt men dat voornamelijk jongens zich opgeven, maar niets is minder waar. In groep zeven schaken zelfs meer meisjes dan jongens'. Via Chessity, een online lesmethode om beter te leren schaken, kunnen leerlingen zich het schaakspel eigen maken. Thijs: 'Chessity is voor onze school een heel goede aanvulling, op wat ik mijn leerlingen vertel. Via het volgsysteem weet ik precies waar iedereen mee bezig is en of zij vooruit gaan. En het volgsysteem wordt nog steeds beter'.

Anash Giri
Via de regiokampioenschappen probeerden Arnout, Harmen, Jelle, Jorik en Olivier zich te plaatsen voor het NK. 'Helaas werden wij uiteindelijk zevende, terwijl de eerste zes teams doorgingen naar het NK. Gelukkig kregen wij via Chessity een wildcard en kregen wij toch de kans om naar het NK te gaan', legt Harmen uit. Als kers op de taart opende Anish Giri, op 2 juni het toernooi en uit elk van de veertig schoolteams mocht één vertegenwoordiger een kloksimultaan tegen hem spelen. Vanuit Wereldwijs was Arnout de gelukkige. Arnout: 'Anash Giri behoort tot de top tien van de wereld en het was dus heel gaaf om, met vier andere schakers, tegen hem te mogen spelen. Uiteindelijk won hij alle veertig partijen'.

Linker rijtje
Na de eerste dag van het Nederlands Kampioenschap eindigde het team van Wereldwijs op de 26e plaats. Het streven was om in het linker rijtje, dat wil zeggen bij de eerste twintig te eindigen. 'Wij baalden dat dit niet lukte. Harmen, Olivier en ik liepen de vrijdag ervoor de Avondvierdaagse en Arnout en Jelle speelden een gezamenlijke slotronde voor de jeugd in Leusden. Dus wij waren hartstikke moe', legt Jorik uit. 'Maar in de laatste ronde wonnen wij, waardoor ons team uiteindelijk, op de tweede dag, op de 31e plaats eindigde', vult Jelle aan. Alle vijf leerlingen waren blij met de uitkomst en een ervaring rijker.

Meer berichten