Logo vierklank.nl
Louise gaat tweetalig onderwijs volgen aan het CLZ.
Louise gaat tweetalig onderwijs volgen aan het CLZ.
Specials

Een schooljaar in Canada

Louise uit groep 8 van de Michaëlschool in De Bilt volgde de lessen vanaf groep één altijd op dezelfde school. Tot het moment dat zij een jaar mee moest met haar ouders, naar Canada. Naar een andere school, met alleen Engels sprekende leerlingen, maar jongeren pikken een nieuwe taal snel op.

door Walter Eijndhoven

En Louise deed dat. 'In het begin was het wel even wennen', vertelt zij. 'De hele dag door, hoor je alleen maar Engels sprekende mensen om je heen. In het begin vond ik het best wel moeilijk, maar gelukkig spreekt men in Canada niet zo vlug en kon ik de taal snel leren. Scholen in Canada zijn heel anders dan in Nederland. Op mijn school zaten 800 leerlingen en voor ieder vak moesten wij naar een ander lokaal'. Vanwege haar voorsprong op andere leerlingen gaat Louise in het komend schooljaar tweetalig onderwijs volgen aan het Christelijk Lyceum Zeist (CLZ). En haar Engels houdt zij tijdens de zomervakantie ook nog bij. Louise: 'Een vriendinnetje uit Canada komt bij mij logeren en zij spreekt alleen maar Engels'.

Vriendinnetje
Kim, leerkracht groep acht aan de Michaëlschool, is lovend over het Engels van Louise. 'Zij spreekt veel beter Engels dan haar medeleerlingen. In het begin had zij wel moeite met sommige Nederlandse woorden. Dan schreef zij 'dubble' in plaats van 'dubbel'. Ondanks dat zij er een jaar tussenuit is geweest, pakte zij het gewone leven hier op school weer snel op. Voor haar klasgenootjes hield zij een presentatie over Canada. Laatst stelde ik een vraag aan alle leerlingen wat zij zouden doen met één miljoen euro. Zij antwoordden veelal met een sportwagen kopen of een groot huis, behalve Louise. Zij wilde graag dat haar vriendinnetje naar Nederland komt. Blijkt dat nu zo te zijn'.

Meer berichten