Logo vierklank.nl
Meester Frank en Sofie de Bruin.
Meester Frank en Sofie de Bruin.
Specials

Je vader als meester

Vaak komt het niet voor, maar hoe is het nu als je eigen vader als meester voor de klas staat? Word je als kind voorgetrokken? Of is zo'n vader/meester juist strenger dan tegen de andere leerlingen? Sofie de Bruin uit groep acht van de Regenboogschool kan hierover meepraten.

door Walter Eijndhoven

Frank de Bruin, vader en meester van Sofie, wilde nooit voor de klas staan, waarin zijn dochter zit. Tot een leuke vacature op de Regenboogschool langskwam. Hij solliciteerde toch maar en werd aangenomen. 'Ik kreeg de opdracht om groep zes op te starten en dat is een te mooie kans om te laten schieten', vertelt De Bruin. 'Gelukkig zat Sofie pas in groep 3, dus ik kon nog even wennen, voordat zij bij mij in de klas zou komen'. Uiteindelijk belandde Sofie in groep 8, in de klas van haar vader.

Afspraken
Toen het zover was, maakten vader en dochter duidelijke afspraken. Sofie: 'Ik mag geen 'papa' zeggen en hem ook geen knuffel geven in de klas en moet hem altijd 'meester' noemen'. In het begin was het even wennen, maar al snel wisten beide niet beter. 'Mijn angst was dat ik mijn dochter misschien zou voortrekken, of dat andere leerlingen iets dergelijks zouden denken', vertelt De Bruin. 'Gelukkig verliep alles goed. Sofie was zelfs de eerste in de klas die straf kreeg. Na een verbod op praten, ging zij gewoon door. Toen ik thuiskwam van school, zat zij aan haar strafwerk'.

Oma
De Bruin krijgt vaak de vraag of hij zijn dochter extra lesgeeft, als zij beiden thuis zijn. 'Nou, ik kan je verzekeren dat dat niet zo is. Wel denk ik vaak 'kom op, je hebt nu de kans alles aan mij te vragen', maar zij gaat liever naar haar oma. Die is veel geduldiger dan ik. Ik ben veel rationeler. Waarschijnlijk een verschil tussen man en vrouw'.

Paarden
Volgend schooljaar gaat Sofie naar de Groenhorst in Maartensdijk. De Bruin: 'Mijn dochter is helemaal gek van paarden en volgend jaar start een paardenopleiding op de Groenhorst. Sofie: 'Ik ben al mijn hele leven met paarden bezig, rijd op een pony en wil gewoon alles weten over paarden'. Komend jaar heeft De Bruin geen eigen kinderen in zijn klas, maar de volgende komt er alweer aan. Zijn dochter Daphne zit momenteel in groep vier, dus over een paar jaar maken beiden dezelfde afspraken.

Meer berichten