Logo vierklank.nl
Prof. dr. E.M. van der Zande ontvangt de onderscheiding uit handen van minister Huge de Jonge.
Prof. dr. E.M. van der Zande ontvangt de onderscheiding uit handen van minister Huge de Jonge. (Foto: Jan van Galen)
Algemeen

Koninklijke Onderscheiding Prof. dr. van der Zanden (RIVM)

Donderdag 28 juni reikte Hugo de Jonge (minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een Koninklijke Onderscheiding (Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau) uit aan Prof. dr. E.M. van der Zande. Na 45 jaar werkzaam te zijn geweest nam directeur-generaal Van der Zande per 1 juli afscheid van het RIVM in Bilthoven.

door Walter Eijndhoven

Vanwege zijn inzet voor onderzoek en advisering inzake groene ruimte, werd Van der Zande in 2002 reeds benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Als directeur-generaal was hij in die tijd onder andere verantwoordelijk voor de nieuwe natuurwetgeving, de nieuwe Wet Inrichting landelijk Gebied en Investeringsbudget Landelijk Gebied en de bijbehorende decentralisatie naar de twaalf provincies. In 2011 werd Van der Zande directeur-generaal van het RIVM. In deze functie kreeg hij meer aandacht voor de nationale gezondheid, ontwikkelde hij een nieuwe strategie ( RIVM Strategie 2020) en richtte hij de RIVM Academy op. Deze biedt onder andere leertrajecten aan groepen medewerkers. Bij deze trajecten gaan medewerkers met elkaar het gesprek aan over thema's als leiderschap of het RIVM als trusted advisor.

Het afgelopen jaar was Van der Zanden voorzitter van een wetenschappelijke commissie die advies uibracht voor de toekomst van zeehonden. Daarnaast bekleedt Van der Zande diverse nevenfuncties, waaronder voorzitter van de Stichting Zuid-Hollands Landschap.

Meer berichten