Logo vierklank.nl
Na veertig jaar vrijwillige brandweer verdient Piet Bos een Koninklijke Onderscheiding.
Na veertig jaar vrijwillige brandweer verdient Piet Bos een Koninklijke Onderscheiding.
Algemeen

Koninklijke Onderscheiding voor brandweerman Piet Bos

Zaterdag 30 juni werd vrijwillige brandweerman Piet Bos uit Groenekan benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. De bij de Koninklijke Onderscheiding behorende versierselen werden hem, tijdens de jaarlijkse familiefietsdag van de brandweer, op zijn eigen boerderij door burgemeester Sjoerd Potters uitgereikt.

door Walter Eijndhoven

Natuurlijk kwam burgemeester Potters niet voor een algemeen praatje over het belang van de vrijwillige brandweer. 'Veertig jaar bij de vrijwillige brandweer in Groenekan is een hele tijd', vertelt Potters. 'Als jij je zo lang inzet als vrijwilliger is dat allerminst vanzelfsprekend. Nog indrukwekkender is het, wanneer je dat doet in een context waarin je heel veel opleidingen dient te volgen, voordat je de rang van Hoofdbrandwacht hebt bereikt'. En in die veertig jaar heeft Bos veel gedaan voor de maatschappij.

1.900 avonden
Op 1 oktober 1977 begon hij zijn loopbaan bij de vrijwillige brandweer, naast zijn gewone baan als postbode in Groenekan. Net als veel jongens wilde Bos graag bij de brandweer en hij was maar wat blij dat dat lukte. Na een jaar als aspirant brandwacht te zijn aangesteld, kreeg hij het jaar erop een vaste aanstelling als brandwacht. Na het volgen van vele cursussen en trainingen bracht hij het tot brandwacht 1e klasse en later tot hoofd brandwacht. Alles in zijn eigen vrije tijd en onbetaald. 'Week in, week uit oefenen, iedere dinsdagavond, veertig jaar lang, totaal zo'n 1.900 avonden', vertelt Bos. 'Toch is het achteraf best snel gegaan'. In veertig jaar tijd veranderde veel binnen het korps. Technologische ontwikkelingen, de samenvoeging van de gemeente De Bilt met de gemeente Maartensdijk en de overstap naar de Veiligheids Regio Utrecht (VRU). Alles heeft Bos doorstaan.

Brandweeractiviteiten
Al vijftien jaar lang is de boerderij van Bos het toneel van diverse brandweeractiviteiten. Al die jaren werd hier de jaarlijkse fietstocht afgesloten met een barbecue en menig dinsdagavond dronken de mannen een bak koffie bij Bos. Zaterdag 30 juni stond burgemeester Potters op het erf, met een Koninklijke Onderscheiding, als kers op de taart voor alle verdiensten. Vanwege gezondheidsproblemen moest Piet Bos een punt zetten achter zijn brandweeractiviteiten. Bos: 'Sinds 1 oktober 2017 ben ik geen lid meer van de vrijwillige brandweer, maar elke week kom ik nog kijken of de mannen goed trainen en om aanwijzingen te geven. Zij zijn nog lang niet van mij af'.

Meer berichten