Logo vierklank.nl
Burgemeester Sjoerd Potters reikt Ebbe Rost van Tonningen de Chapeaupenning van de gemeente De Bilt uit.
Burgemeester Sjoerd Potters reikt Ebbe Rost van Tonningen de Chapeaupenning van de gemeente De Bilt uit.
Algemeen

Twee wethouders feestelijk uitgezwaaid

Met een receptie in de Mathildezaal werd op woensdag 27 juni afscheid genomen van Hans Mieras en Ebbe Rost van Tonningen. Politici, vertegenwoordigers van verenigingen en instellingen, bedrijven  en burgers kwamen de oud-wethouders de hand schudden. Met toespraken, een conference en een muzikaal optreden werd de bestuursperiode afgesloten.

door Guus Geebel

Burgemeester Sjoerd Potters gaat in zijn toespraak in op een aantal zaken waar Hans Mieras zich de afgelopen vier jaar mee heeft beziggehouden. 'Je hebt je met hart en ziel ingezet en de gemeente een duw in de goede richting gegeven.' Potters noemt onder meer het centrum van Bilthoven. 'Je bent een kundig wethouder en daarnaast heb je humor. Ik wens je een hele mooie toekomst.' Ebbe Rost van Tonningen was anderhalf jaar wethouder. 'Je kunt afscheid nemen met een rechte rug en de blik vooruit', aldus de burgemeester. 'Hoogtepunt was de opening van de tunnel in de Leijenseweg. Je overleefde een motie van wantrouwen over het zwembad, maar met elke motie die je overleeft word je sterker, zei Fred Teeven.' Als dank voor zijn werk voor de gemeenschap reikt de burgemeester Ebbe Rost van Tonningen de Chapeaupenning van de gemeente De Bilt uit.

Speeches
Jette Muijsson, fractievoorzitter van Beter De Bilt noemt Ebbe de meest markante politicus van de afgelopen twaalf jaar in deze gemeente. 'Nadrukkelijk aanwezig in de raadzaal, maar ook op straat. Iedereen kent Ebbe, zijn boeiende verteltrant en de vriendelijke oogopslag. Burgerparticipatie is hem op het lijf geschreven.'

'Op Hans kun je bouwen, je kunt ervan op aan dat hij zich aan zijn woorden houdt', zegt Dolf Smolenaers van D66 over Hans Mieras. Over zijn werk als wethouder noemt Smolenaers speciaal zijn visie op het KunstenHuis. Hij looft zijn speeches die een eigen stijl hebben met ongelooflijk veel humor. 'Ik ga je ontzettend missen.'

Ebbe Rost van Tonningen dankt voor de mooie woorden die tot hem gericht zijn. 'Ik waardeer dat in hoge mate, maar vind het jammer dat mooie woorden altijd bij een afscheid gesproken worden'. Zichzelf op de accordeon begeleidend geeft Ebbe in een lied zijn gevoelens over de afgelopen periode weer.

Kunst
Hans Mieras zegt het werk met veel plezier gedaan te hebben. 'Dit is echt een prachtvak.' Op de ontwikkeling van Bilthoven Centrum is hij het meest trots. 'Niet omdat die het belangrijkste was, maar omdat die het moeilijkste was.' Hij wordt optimistisch nu hij ziet dat de ondernemers in het centrum er zelf ook in geloven. Hij heeft het meeste plezier beleefd aan de kunst en cultuur. 'Kunst is onze eerste levensbehoefte en ik ben blij dat zoveel mensen zich daar hier mee bezighouden'.  Mieras spreekt zijn enorme waardering uit voor de ambtelijke organisatie, maar ook voor zijn partij, de collega's in het college en de gemeentesecretaris. Maar vooral zijn vrouw.     

Het officiële gedeelte wordt met kunst afgesloten. Theatermaker Timon Blok houdt een voordracht en zingt op de melodie van een lied van Jacques Brel Hans toe. Anita van Soest van het KunstenHuis doet dat op de trompet.

Meer berichten