Het bestuur van Ariane de Ranitz v.l.n.r. Paulien van Aanstoot, Ineke van Weele-Vernimmen en Linda van Putten.
Het bestuur van Ariane de Ranitz v.l.n.r. Paulien van Aanstoot, Ineke van Weele-Vernimmen en Linda van Putten.

Stichting Ariane de Ranitz viert 50-jarig jubileum

Algemeen Sport

door Walter Eijndhoven

Zondag 1 juli opende burgemeester Sjoerd Potters het 50-jarig jubileumfeest bij Stal van Brenk aan de Voordorpsedijk in Groenekan. Deze dag was tevens de slotdag van het ruiterseizoen. Behalve uitvoeringen van ruiters, konden zo'n 150 bezoekers genieten van knutselen, pannenkoeken eten, demonstraties, clowns, troubadours en line-dancing.

'Als ik hier aankom word ik meteen al blij van de mooie omgeving. Een manege in het groen, met zorg voor paarden en eindeloze mogelijkheden om te genieten van de paardensport. Het is een grote eer voor mij, als paardenliefhebber en ruiter, jullie in het zonnetje te zetten. Een mooi initiatief, dat in de afgelopen vijftig jaar is uitgegroeid tot een gemeenschap, waarin veel mensen zich met veel plezier inzetten, om het verschil te maken voor hun medemensen. Zij dragen bij tot het geluk van de ruiters, die op het paard vaak het gevoel zullen hebben om over hun beperking heen te stappen', zo begint Potters zijn speech. Zondag 1 juli was dan ook een speciale dag. Stichting Ariane de Ranitz zet zich al vijftig jaar met hart en ziel in voor ruiters die extra aandacht, begeleiding of hulpmiddelen nodig hebben.

Topfeest
'Wat een topfeest. Veel bezoekers en het is ook nog eens mooi weer', vertelt bestuurslid Linda van Putten. 'Zo'n vijftig vrijwilligers zijn al een jaar bezig met de organisatie van het feest en ons bestuurslid Judith Vollaard is vandaag ook nog eens 25 jaar vrijwilligster bij de Stichting. Dubbel feest dus. Onze ruiters hebben voor haar een boek gemaakt over haar tijd bij de Stichting en een mooi gedicht geschreven. Dat zegt toch veel over Judith'.

Vrijwilligers
Via haar dochter Hannah is Linda toegetreden tot het bestuur van de Stichting. 'Hannah rijdt nu drie jaar bij Ariane de Ranitz. Zij beleeft heel veel plezier aan het paardrijden en is in die drie jaar enorm gegroeid. Sinds kort rijdt zij zonder begeleiding'. De paarden worden speciaal geselecteerd om mensen met een beperking op een veilige en plezierige manier te laten rijden. Iedereen is welkom, jong en oud. De beperking kan variëren van moeite met bewegen tot problemen met begrijpen, gedrag of combinaties hiervan. De lessen worden gegeven op manege Stal van Brenk in Groenekan. Linda: 'Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Dus als je tijd en zin hebt, kom gewoon eens langs. Wij geven lessen op maandag-, dinsdag- en woensdagavond'. Voor meer informatie: wp.arianederanitz.nl.

Clowns brengen nog meer gezelligheid tijdens het jubileumfeest.
Ruiters en vrijwilligers showen hun kunsten.