Logo vierklank.nl
De officiële opening van het nieuwe wandelpad: v.l.n.r. Anke Klein, Mariette Pennarts, Paul Kotvis, Madeleine Bakker en Wout Neutel.
De officiële opening van het nieuwe wandelpad: v.l.n.r. Anke Klein, Mariette Pennarts, Paul Kotvis, Madeleine Bakker en Wout Neutel.
Natuur & Milieu

Nieuwe wandelroute 'Rondje Ruigenhoek' geopend

Op de stralende woensdag(-middag) 20 juni is een nieuwe prachtige wandelroute in het Noorderpark geopend: een 7,5 km lange wandelroute, die begint bij de grote parkeerplaats Ruigenhoek tegenover zwembad Blauwkapel in Groenekan.

door Rob Klaassen

De opening van het nieuwe wandelpad werd verricht door de gedeputeerde van de Provincie Utrecht Mariette Pennarts, de wethouders van Utrecht (Anke Klein) en De Bilt (Madeleine Bakker), Paul Kotvis (directeur recreatie Midden Nederland) en Wout Neutel (Staatsbosbeheer Provincie Utrecht). Mariette Pennarts nodigt namens de initiatiefnemers iedereen uit het gebied te bezoeken en de historische wandeling te maken: 'Deze plek heeft voor ieder wat wils. Naast water, bos en cultuur zijn er allerlei voorzieningen, zoals een speelbos, picknickplekken en fiets- en ruiterroutes. Wanneer men de kersverse route wandelt, ontdekt men bovendien uniek Nederlands erfgoed. De 7,5 km lange route gaat langs fort(-eiland) Ruigenhoek en een aantal 'bunkers'. Ze horen bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie. We mogen trots zijn op dit grootste rijksmonument. Niet voor niets is de Nieuwe Hollandse Waterlinie genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedlijst'.

Route
Tijdens de opening werd een klein stuk van dit fraaie nieuwe wandelpad gelopen. De route is één van de initiatieven voortgekomen uit het Toekomstperspectief Noorderpark-Ruigenhoek en loopt langs fort (eiland) Ruigenhoek en een aantal kazematten - groepsschuilplaatsen (in de volksmond 'bunkers' genoemd -. De groepsschuilplaatsen zijn in de periode 1936-1939 gebouwd om daar Nederlandse militairen in te huisvesten. In een zo'n schuilplaats werden gemiddeld twaalf soldaten ondergebracht. In feite zijn ze nooit in de praktijk echt gebruikt.

Europees Erfgoedjaar
In 2018 is er speciale aandacht voor het erfgoed. Om het belang van ons cultureel erfgoed én het behoud ervan te benadrukken, heeft de Europese Commissie 2018 uitgeroepen tot het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Gedurende dit themajaar vinden er allerlei activiteiten en evenementen plaats om zoveel mogelijk mensen, van alle leeftijden en achtergronden het Europees cultureel erfgoed te laten ontdekken en ervan te genieten. Elke maand staat er een nieuw thema centraal. In juni is het thema: verdedigingslinies.

Mobiel
De wandelroute volgt het wandelknooppuntennetwerk en is te downloaden via de app 'AbelLife'. Met je mobiel in je hand ga je op pad en kom je onderweg van alles te weten over de bijzonderheden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: bijvoorbeeld het verhaal van het sluisje aan de Kanonsdijk, de 'kraan' die het gebied onder water kon zetten. De route is ook te vinden op het informatiebord op de parkeerplaats en via recreatiemiddennederland.nl/galerij-wandelroutes. Nadere informatie over het Noorderpark-Ruigenhoek kan worden gevonden op www.noorderparkruigenhoek.nl.

Meer berichten