De wethouders van het nieuwe college: v.l.n.r. Dolf Smolenaers, Anne Brommersma, Madeleine Bakker en André Landwehr.
De wethouders van het nieuwe college: v.l.n.r. Dolf Smolenaers, Anne Brommersma, Madeleine Bakker en André Landwehr.

Portefeuilles college voorlopig verdeeld

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Nadat op 22 juni de VVD, GroenLinks, D66 en CDA het coalitieakkoord hadden ondertekend werden de wethouders die ermee aan de slag gaan voorgesteld. De installatie vindt plaats tijdens de gemeenteraadsvergadering op donderdag 28 juni.

André Landwehr wordt wethouder namens de VVD. Hij is 61 jaar en acht jaar wethouder in Vianen waar hij ook woont. Landwehr vindt het een eer om in De Bilt aan de slag te gaan en verheugt zich op de samenwerking. Hij heeft ruime politiek-bestuurlijke ervaring bij verschillende gemeenten en is nu nog wethouder in Vianen waar hij de portefeuilles Ruimtelijke Ordening, Verkeer en Vervoer en Volkshuisvesting heeft.

GroenLinks
GroenLinks draagt zittend wethouder Anne Brommersma (58) voor. Zij woont in Bilthoven en was in de vorige raadsperiode wethouder van Wmo en Jeugdzorg, en Duurzaamheid en Milieu. Daarvoor was zij fractievoorzitter van de partijcombinatie GroenLinks&PvdA. Voor haar wethouderschap werkte Brommersma als manager bij de gemeente Amersfoort.

D66
D66-fractievoorzitter Dolf Smolenaers (34) wordt wethouder namens D66. Hij woont in De Bilt en is sinds 2014 politiek actief voor D66 De Bilt, in de afgelopen raadsperiode als fractievoorzitter. Hij is eigenaar van een bedrijf in compositie, opname en productie van muziek.

CDA
Madeleine Bakker-Smit (57) continueert het wethouderschap namens het CDA. Zij woont in Bilthoven en was de afgelopen raadsperiode wethouder van Onderwijs, Jeugdbeleid en Sport. Naast haar werkzaamheden op juridisch gebied heeft zij veel bestuurservaring opgedaan binnen de hockeysport, zowel op lokaal, nationaal als internationaal niveau.

Portefeuilleverdeling
De portefeuilles in de nieuwe coalitie zijn voorlopig onder de partijen verdeeld. De VVD krijgt Verkeer en Mobiliteit, Ruimtelijke Ordening, Omgevingswet en Recreatie en Toerisme. André Landwehr wordt projectwethouder Centrumplan Bilthoven. GroenLinks krijgt de portefeuilles Duurzaamheid (energietransitie particuliere bouw en circulaire economie), Burgerparticipatie, Werk en Inkomen, Wmo en Welzijn, Natuur en Milieu, en Coördinatie Beheer Openbare Ruimte. D66 krijgt de portefeuilles Financiën, Wonen, Vastgoed en Accommodatie-beheer, Duurzaamheid (energietransitie gemeentelijke en sociale bouw) en Kunst en Cultuur. Dolf Smolenaers wordt projectwethouder Bouwen gemeentelijke locaties. De portefeuilles van het CDA omvatten Jeugd, inclusief zorg, Sport en gezondheid, Onderwijs en Dienstverlening.

Kernwethouder
De vier wethouders worden ieder kernwethouder van een deel van de gemeente, inclusief het beheer van de openbare ruimte in dat gebied. Anré Landwehr voor Bilthoven, Anne Brommersma voor De Bilt, Dolf Smolenaers voor Groenekan en Hollandsche Rading, en Madeleine Bakker voor Maartensdijk en Westbroek.