Logo vierklank.nl
Florian en Daniëlle willen meer aandacht voor autisme.
Florian en Daniëlle willen meer aandacht voor autisme.
Jeugd

Berg en Bosch College gaat voor ambassadeurschap autisme

Vrijdag 29 juni organiseren leerlingen van het Berg en Bosch College een kennismaking met bedrijven op het Berg en Bosch terrein aan de Professor Bronkhorstlaan in Bilthoven. Middels deze kennismaking willen zij meer naar buiten treden en vertellen over wat autisme inhoudt en hoe zijzelf daarmee omgaan.

door Walter Eijndhoven

Het Berg en Bosch College, een school voor VMBO, HAVO en VWO in het speciaal onderwijs voor leerlingen met een vorm van autisme, ligt verscholen in het groen, tussen ongeveer veertig bedrijven op het Berg en Bosch terrein in Bilthoven.

Feest
'Onze school ligt erg afgelegen en is daarom niet echt bekend bij het grote publiek', begint Florian Schenk, leerling 5Havo zijn verhaal. 'Tijd dus om daar iets aan te doen'. In april kreeg docente Irma Beereboom toestemming van de schoolleiding een feest te organiseren voor omliggende bedrijven en zo naar buiten te treden met haar leerlingen. 'Als voorzitter van de leerlingenraad kreeg ik de opdracht van Irma een kennismaking neer te zetten vanuit onze school, samen met Daniëlle Bruijn, die mij volgend jaar opvolgt als voorzitter', legt Florian uit. 'En dat is ons goed gelukt'.

De leerlingen gingen direct aan de slag: ontwerpen van een flyer op de pc, activiteiten bedenken, toestemming vragen aan het management van het terrein en bedrijven uitnodigen. 'Dat was nog best een dingetje', vertelt Daniëlle. 'Voordat wij bij bedrijven langsgingen om flyers te brengen, bereidden docenten ons voor op allerlei situaties. Elk bedrijf reageert weer anders, komen zij wel, komen zij niet en hoe daarmee om te gaan'. Het opdoen van ervaring in de praktijksituatie is voor de leerlingen ook een belangrijk doel van deze ontmoetingsdag. 'Daniëlle: 'Gelukkig kregen wij alleen maar positieve reacties'. Tot nu toe (15 juni) hebben 15 bedrijven positief gereageerd en zijn er nog 10 bedrijven te gaan.

Ambassadeur
De voorbereidingen zijn nog in volle gang. Deelnemende bedrijven kunnen van alles verwachten: een kunstroute, een presentatie over beleggen in bitcoins, oud-Hollandse spellen, een LAN-party, optredens van de BB-band en informatie over autisme. Irma: 'Bij veel leerlingen met een autisme is aan de buitenkant niets te zien, daarom willen wij dat meer aandacht komt voor mensen met een vorm van autisme. Vanuit onze school doen wij in ieder geval een eerste stap en willen wij, als school, graag ambassadeur worden voor leerlingen met een vorm van autisme'. Florian vult aan: 'Vaak wordt autisme als iets negatiefs gezien, maar veel leerlingen zijn heel goed op een bepaald vakgebied, zoals wiskunde, of op computergebied of zijn heel creatief. Via deze kennismaking hopen wij dat bedrijven positiever over ons gaan denken'.

De komende tijd wil het Berg en Bosch College vaker aan de weg timmeren, om de sterke kant van autisme meer bekendheid te geven. 'Inmiddels heeft Judith Boezewinkel van Samen voor De Bilt contact met ons gezocht', vertelt Irma. 'De Beursvloer vindt dit jaar plaats op het terrein van Berg en Bosch en zij stelt voor om onze leerlingen te laten helpen de horeca te verzorgen en dienst te laten doen als parkeerwachter en runner. Goed, toch? Volgend jaar organiseren wij weer een feest voor alle bedrijven en wie weet komt autisme uiteindelijk in een positiever daglicht te staan'.

Meer berichten