Plaatsing van het kunstwerk aan het Beukenlaantje.
Plaatsing van het kunstwerk aan het Beukenlaantje. Foto: Henk v.d. Bunt

Opening fietstocht Amersfoort - Utrecht

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Tussen Amersfoort en Utrecht worden op zondag 24 juni tien beelden onthuld met een feestelijk fietsevenement. De beelden van de hedendaagse kunstenaar Boris Tellegen (1968) symboliseren een ontmoeting tussen de Utrechtse Gerrit Rietveld en de Amersfoortse Piet Mondriaan. De 6,5 meter hoge zuilen staan langs De Stijl fietsroute. Ter ere van de opening is er 24 juni een fietstocht van Amersfoort naar Utrecht langs alle beelden met leuke activiteiten en prijzen.

Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld werden op fietsafstand van elkaar geboren. Ondanks dat hebben deze leden van kunstbeweging De Stijl elkaar nooit ontmoet. Hedendaags kunstenaar Boris Tellegen creëerde 10 beelden tussen Amersfoort en Utrecht langs deze De Stijl fietsroute van ongeveer 20 kilometer. Tellegen verwijst in zijn monumentale kunstwerken duidelijk naar het abstracte werk van leden van De Stijl Rietveld en Mondriaan. De sculpturen markeren ook de bijzondere band tussen de twee steden. Deze fietsroute zal de komende jaren verder ontwikkeld worden tot een fietsroute die nog aantrekkelijker is voor fietsende forensen en elektrische fietsen.

Tellegen
Projectleider Ella Derksen vertelt: 'Tellegen creëerde alternatieve grenspalen tussen de verschillende landschappen op de route: De Bilt bestaat uit meerdere dorpskernen. Rond 1900 verschenen de eerste villa's rond het station. In 1917 kreeg dit dorp de naam Bilthoven. In deze omgeving vond Tellegen een klassieke sculptuur passend: een sokkel met een figuur erop, in een zandsteen-achtige uitstraling. Tellegen zette deze klassieke benadering uiteraard wel naar zijn hand. Sinds zijn jeugd is hij een verwoed verzamelaar van robots, poppetjes en totems. Het geabstraheerde mannetje bovenop de sokkel aan de Paltzerweg kan op verschillende manieren worden bekeken. Communicatie-coördinator Marije Lieuwens vult aan: 'Het beeld aan het Beukenlaantje is in de primaire kleuren van De Stijl uitgevoerd en draagt het jaartal 1917. Terwijl de Eerste Wereldoorlog nog woedde in de omringende landen, hielden enkele Nederlandse kunstenaars zich bezig met abstractie. Zij wilden een radicale hervorming van de kunst. Het ging hen niet alleen om vorm en kleur. Hun modernistisch project streefde naar een andere en betere maatschappij. Rietvelds meubelmaker Gerard van de Groenekan heeft jarenlang zijn werkplaats gehad aan de Utrechtseweg 315 in De Bilt. Vele rood-blauwe stoelen, die symbool zijn geworden voor De Stijl, zijn daar vervaardigd. Gerrit Rietveld werd aanvankelijk op Den en Rust in 1964 begraven; de familie van Rietveld was hier niet blij mee en heeft Rietveld (in 1994) herbegraven in Utrecht.[

Fietstocht
Op zondag 24 juni start om 13.00 uur in Amersfoort bij het Mondriaanhuis een fietstocht van ongeveer 20 kilometer naar Utrecht langs de beelden. Het eindpunt is het Centraal Museum. Deelname aan het openingsevent op 24 juni is gratis maar de capaciteit bij de start is beperkt. Aanmelden kan tot en met maandag 18 juni door een mail te sturen naar: Fiets@DeStijlUtrechtAmersfoort.nl. De fietsroute kan ook op eigen gelegenheid worden gereden. De routekaart is spoedig te downloaden op www.destijlutrechtamersfoort.nl. Het gaat deze dag niet om wie het snelste kan fietsen, maar om het plezier van fietsen langs verschillende landschappen en beelden door vijf gemeentes; Amersfoort, Soest, Den Dolder, De Bilt en Utrecht. De deelnemende fietsers worden uitgedaagd om het traject van ongeveer 20 kilometer extra goed te observeren. Bij verschillende beelden kunnen de deelnemers punten verzamelen en vragen beantwoorden waarmee ze kans maken op leuke prijzen. De tocht eindigt bij het Centraal Museum waar om 16.00 uur de prijsuitreiking is en onder alle officiële deelnemers wordt een mooie fiets verloot.

Rietveld
De opening van deze beelden is ook de start van de eerste nationale Rietvelddag. Op zondag 24 juni 1888, 130 jaar geleden, werd Gerrit Rietveld geboren in Utrecht. In het Centraal Museum en onder andere het Rietveld Schröderhuis zijn deze zondag daarom extra activiteiten. De Rietvelddag wordt een jaarlijks event.

De Stijl
Door verbeteringen aan de fietsinfrastructuur zal de 'De Stijl fietsroute' de komende jaren een nog snellere fietsverbinding tussen Utrecht en Amersfoort worden. Woon-werkverkeer op de (elektrische)fiets wordt zo aantrekkelijker. De route kan uiteraard ook gefietst worden als recreatieve tocht. Fietsers kunnen na het zien van de kunstwerken doorrijden naar het Centraal Museum in Utrecht of het Mondriaanhuis in Amersfoort en zich verder te verdiepen in De Stijl.

Plaatsing begin mei van de 'grenspaal' aan de Paltzerweg.