Logo vierklank.nl
De zoektocht naar de perfecte graasplek voor de 260 schapen gaat nog even door.
De zoektocht naar de perfecte graasplek voor de 260 schapen gaat nog even door. (Caspar Huurdeman Fotografie)
Activiteiten

Schaapscheerdersfeest Lage Vuursche

Helft schaapskudde Lage Vuursche gaat naar Flevoland

door Henk van de Bunt

Al in het begin van de vorige eeuw kwamen de schaapherders met hun kudde in het pittoreske dorpje Lage Vuursche en rustten ze even uit bij een restaurant. Daarom is in het wapen van Lage Vuursche ook een schaapsherder met schaap afgebeeld. Ook nu nog lopen de schaapsherders, Ester en Werner Floor, een paar keer per jaar door de Dorpsstraat in Lage Vuursche wanneer ze met hun schaapskudde op doortocht zijn naar een graasgebied.

Goed nieuws (met een kleine kanttekening) voor de herders van de schaapskudde van Lage Vuursche en omgeving. De helft van de kudde kan in Almere aan de slag. De herders zoeken al een tijd naar een vaste plek voor de hele kudde in de regio, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Begin dit jaar hoorden Werner en Ester Floor dat hun contract met het Utrechts Landschap niet werd verlengd en dat de 260 schapen dus niet meer in hun terreinen konden grazen. De herders zijn sindsdien op zoek naar een vaste plek waar de kudde het hele jaar kan grazen, en het liefst ook kan slapen in een schaapskooi. Dat lukte tot nog toe niet. Daarop werd besloten voorlopig de helft van de kudde aan het werk te zetten in Almere.

Adoptie
Binnenkort gaan de eerste dieren richting Flevoland, aldus herder Ester Floor. 'We zijn nu aan het kijken hoeveel plek er is in Almere en welke schapen daarnaartoe gaan. Maar ondertussen blijven we in de regio verder zoeken'. De herders zijn blij dat ze een deel van de dieren aan het werk hebben, maar een definitieve oplossing is het volgens hen niet: 'Het is dubbel. Aan de ene kant zijn we blij als de dieren een opdracht hebben, maar het liefst blijven we in de regio'. De herders hebben hun redenen om Utrecht niet te willen verlaten. 'We komen hier zelf vandaan, het is een streekkudde en de dieren hebben een band met het publiek. Die hebben zelfs schapen geadopteerd'.

Scheren
Dit jaar maken de schaapsherders met hun schaapskudde een extra lange stop in Lage Vuursche en zullen de schapen in het dorp geschoren worden. Naast het scheren van de schapen zal er ook een kramenmarkt komen met schaap gerelateerde producten, zoals wol, schaapsvachten ed. en regionale natuurproducten.

Bovendien zal er een kaardmolen zijn voor het kaarden van de wol, een demonstratie wol spinnen, een standje met uitleg over schapen en het gebruik van hun wol en wordt er een workshop gegeven met vilt.

Gratis
Het schapenscheren en de kramenmarkt wordt gehouden op zondag 17 juni van 10.00 tot 16.00 uur op het grote weiland achter Restaurant de Lage Vuursche. De toegang is gratis. Tevens bestaat er die middag de mogelijkheid om van 14.00 tot 16.00 uur een kijkje te nemen in de eeuwenoude Stulpkerk in Lage Vuursche. Gelet op het aantal te verwachten bezoekers is het advies om op de fiets naar Lage Vuursche te komen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>