De gemeenteraad was langdurig met zichzelf bezig.
De gemeenteraad was langdurig met zichzelf bezig.

Raad worstelt met eigen reglement

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

De gemeenteraad stemde op 31 mei na een langdurig debat na hoofdelijke stemming in met het 'Reglement van orde voor de vergadering en andere werkzaamheden van de raad gemeente De Bilt 2018'.

De fractie van Forza stemde als enige tegen. Vóór de verkiezingen stelde het seniorenconvent voor om de nieuwe raadsperiode met een schone lei te beginnen en het VNG-modelreglement aan de nieuwe raad voor te leggen. Er werd een aantal praktische aanvullingen aangebracht en in de commissievergaderingen van 12 april en 22 mei werd het nieuwe reglement behandeld.

Amendementen
Bij de behandeling van het reglement in de gemeenteraad werden zeven amendementen ingediend waarover hoofdelijk werd gestemd. Henk Zandvliet (GroenLinks) diende twee amendementen in. Het amendement over integriteitsonderzoek van wethouderskandidaten kreeg  25 stemmen voor en 1 tegen. Voor het verkorten van de spreektijd van 15 naar 12 minuten tijdens raadsvergaderingen waren 17 raadsleden, 9 stemden tegen. Martijn Koren (CDA) diende een amendement in dat inhoudt dat voor het indienen van moties vreemd tenminste vier raadsleden van tenminste twee fracties de motie moeten ondertekenen of steunen. Voor stemden 17 raadsleden en 9 tegen. Eelco Dalmeijer (VVD) diende een amendement in over het vragenhalfuurtje dat met 10 tegen 16 stemmen werd verworpen.  Zijn amendement op de spreektijdenregeling werd met 8 tegen 18 stemmen verworpen. Het amendement van Peter Schlamilch (Forza) om de woorden  'politiek en urgent' te schrappen als voorwaarde voor in te dienen moties vreemd, werd met 6 tegen 20 stemmen verworpen. Zijn amendement om het vragenuur in de huidige vorm te laten bestaan werd met 2 tegen 24 stemmen verworpen.

Verzuchting
De vaststelling van het eigen reglement van orde van de raad nam het grootste gedeelte van de raadsvergadering in beslag. Het deed Johan Slootweg (SGP) verzuchten: 'Er is vanavond een nieuw historisch feit opgenomen in mijn loopbaan van 24 jaar raadslid. Wij presteren het om anderhalf uur te discussiëren over een reglement van orde van de raad. We hebben afgesproken het VNG model over te nemen. We zien nu dat er na twee behandelingen in de commissie zeven amendementen op het reglement van orde liggen.' Slootweg noemt het echt treurig.