De vergadering werd goed bezocht.
De vergadering werd goed bezocht.

Bewonersparticipatie werkt

Algemeen Algemeen

Het bewonersinitiatief Samen voor Hollandsche Rading (SvHR) presenteerde 23 mei de voortgang van projecten als de boomkap van het Goois Natuur Reservaat en de overlast door de verbreding van de A27. Door de actieve betrokkenheid van bewoners worden grote en kleine successen geboekt.

Ook zijn er nieuwe, enthousiaste en creatieve initiatieven: Kunstenares Eline Janssens presenteerde ideeën voor kunst onder het viaduct. Een groepje bewoners inventariseert waar openbaar groen is dat in aanmerking komt voor biodiversiteit en een meer bij-vriendelijke behandeling. Er is een plan om van het hout van gekapte zieke kastanjebomen uit het dorp bankjes en snijplanken te maken. Wilt u meer informatie of meedoen? Kijk op de vernieuwde website www.hollandscherading.com

Boskap
Het Goois Natuur Reservaat (GNR) had in 2017 een plan klaar voor een heideverbinding waarin 80.000 bomen gekapt zouden worden. Na bezwaren van inwoners van Hilversum en Hollandsche Rading is een adviesgroep gestart en is gekeken naar alternatieve scenario's om zo waardevolle bossen te behouden en om de CO2-uitstoot te reduceren. In plaats van de oorspronkelijke geplande 65 ha. is nu een voorstel ontwikkeld, waarbij slechts 22 ha. bos gekapt hoeft te worden. Dat unanieme werkgroep-advies zal in juni worden voorgelegd aan het bestuur van het GNR.

A27
De werkzaamheden aan de A27 zijn nog in volle gang, dus vooralsnog is nog lastig te boordelen of en hoe de situatie verbeterd is. Rijkswaterstaat baseert zich bij geluid op berekeningen en modellen maar meet zelf niet. Mede op verzoek van SvHR heeft de gemeente De Bilt de Omgevingsdienst regio Utrecht (ODRU) gevraagd de stand van zaken te beoordelen. Dat advies ligt momenteel nog bij de gemeente. Als de werkzaamheden afgerond zijn, zal SvHR een enquête houden onder de omwonenden over hun beleving van het resultaat van de verbreding van de A27.            (Mariken Broekhoven)