Logo vierklank.nl
Djoeke (l) en Giulia (r) vonden het leuk om aan het project te werken.
Djoeke (l) en Giulia (r) vonden het leuk om aan het project te werken.
Jeugd

Leerlingen HNL schrijven levensverhalen over ouderen

In het kader van het Project Levensverhalen op Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven interviewden groepjes leerlingen van Havo/VWO bewoners van Huize Het Oosten. De uiteindelijk ontstane, ingelijste portretten, zijn vanaf woensdag 6 juni door belangstellenden te bezichtigen in Huize Het Oosten, aan de Rubenslaan 1 in Bilthoven.

door Walter Eijndhoven

Het project Levensverhalen op Het Nieuwe Lyceum is een samenwerkingsproject van de vakken Nederlands, Levensbeschouwing en Beeldende Vorming. 'Tijdens een activiteitenweek op school, moeten leerlingen van de brugklas zich bezighouden met een schoolproject', vertelt Djoeke, één van de leerlingen op HNL. 'Eénmaal per jaar is dat het project Levensverhalen, waarbij wij ouderen in Huize Het Oosten interviewen over wat zij hebben meegemaakt in hun leven', vult medeleerling Giulia aan. 'Tijdens de les Beeldende Vorming werken wij alle informatie uit en wordt alles verwerkt in lijsten rond de portretten'.

Eigen weg
De ouderen maken de brugklassers graag deelgenoot van hun leven. Wat hebben zij meegemaakt en hoe gingen zij hiermee om? Djoeke: 'Eén van de geïnterviewden vertelde veel over de Tweede Wereldoorlog en over zijn doorzettingsvermogen in deze jaren'. 'En weer een ander gaf ons de raad om vooral je eigen weg te gaan, zodat je je eigen toekomst kunt uitstippelen. Vroeger was dat niet zo en moest je vooral luisteren naar je ouders', vertelt Giulia. Deze week hangen alle uitgewerkte portretten van de geïnterviewden in Huize Het Oosten.

De feestelijke opening van de expositie vindt plaats op woensdag 6 juni, om 15.00 uur in Huize Het Oosten, aan de Rubenslaan 1 in Bilthoven (inloop vanaf 14.30 uur). De ingelijste projecten zijn voor belangstellenden te bezichtigen tot en met zondag 10 juni, tussen 9.00 en 17.00 uur.

Meer berichten