Regisseur Timon Blok is druk aan het repeteren met zijn jonge acteurs en actrices die meespelen in de film: Het geheime wapen van Nederland.
Regisseur Timon Blok is druk aan het repeteren met zijn jonge acteurs en actrices die meespelen in de film: Het geheime wapen van Nederland.

Het geheime wapen van Nederland

Algemeen Algemeen

door Kees Diepeveen

'Het geheime wapen van Nederland'; dat is de titel van een korte film, die door 11 leden van de filmclub van Aeres (voorheen Groenhorst) wordt gemaakt over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De eerste repetitie was op 21 mei onder leiding van Timon Blok uit Groenekan (van Theater in het Groen). Op 25 juni wordt de film op locatie opgenomen.

In ons directe landschap bevinden zich vele forten en bunkers. Waarom die er zijn en het verhaal erachter zullen de leerlingen in een zelfgemaakte korte film aan hun medeleerlingen laten zien. Het script voor de film is door de leerlingen en leden van de filmclub zelf bedacht en speelt zich af in de jaren voor de 2e wereldoorlog.

Regisseren
Het was best spannend voor de leerlingen die zich hadden aangemeld om een rol te spelen in de film over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Om de jonge spelers en speelsters te regisseren is Timon Blok ingehuurd. Hij is theaterdocent, toneelschrijver, regisseur en geeft ook acteerlessen. Dat laatste was waarop het accent lag op het eerste oefenmoment op 21 mei. Na het doornemen van de tekst en de verdeling van de rollen ging Timon Blok met het team stevig aan de slag en liet vooral zien wat je met de scenes kunt gaan doen.

Korte film
De vraag, waarom de film wordt gemaakt, wordt beantwoord door Monique Neppelenbroek van Aeres. 'De Historisch verenigingen in De Bilt hebben alle scholen uitgenodigd om een korte film te maken over een stuk plaatselijke of regionale historie met de bedoeling de jeugd meer te betrekken bij de geschiedenis. Als enige school in De Bilt heeft Aeres dat opgepakt' aldus Monique, die dit samen doet met collega Arti Lammert.

Burgemeester
'Wat enorm leuk is in dit project is, is dat burgemeester Sjoerd Potter een rol gaat spelen in de film. Daar zijn we best trots op en we hebben een mooie rol voor hem bedacht' aldus Monique. Zij vervolgt:' We krijgen ook heel veel hulp. Zo heeft Sanne van de Zee een professionele cameravrouw haar medewerking toegezegd en we krijgen hulp bij regie, montage en medewerking op de filmlocatie'

Figuranten
Om de film echt te doen slagen zijn er nog figuranten nodig. Iedereen die dat leuk vindt kan zich hiervoor aanmelden. Ook is er behoefte aan militaire voertuigen en kleding alsook spullen uit die periode van de 2e wereldoorlog. Hierover kan contact worden opgenomen met m.neppelenbroek@aeres.nl of tel. 0800 0205500.