Logo vierklank.nl
V.l.n.r. ondertekenen Jacob van Goor, Jurjen Witte, Judith Mariën  en Annemieke Witte.
V.l.n.r. ondertekenen Jacob van Goor, Jurjen Witte, Judith Mariën  en Annemieke Witte.
Jeugd

Het Bruggetje kan dóór

door Henk van de Bunt

Goed nieuws voor Peuterspeelzaal Het Bruggetje uit Maartensdijk. Dankzij een petitie van ouders en een dringende oproep werd de helpende hand uitgestoken door een kinderopvangorganisatie uit Utrecht genaamd Vriendjes. De activiteiten kunnen voortgezet worden.

Sluiting dreigde voor Het Bruggetje, al 40 jaar een begrip in Maartensdijk. De wet 'harmonisatie kinderopvang' noopte de Peuterspeelzaal om meer personeel in dienst te nemen, omdat de vrijwilligers, die op de groep stonden geen officiële bevoegdheid hadden. Meer personeelskosten kon de kleine organisatie niet dragen. Maar stoppen was geen optie.

Bloemen
Ouders startten in november 2017 een petitie, deden een oproep aan de gemeente en richten zich tot het publiek voor hulp. Dat werd opgepikt door enkele medewerkers van kinderopvang Vriendjes en die brachten het onder de aandacht van de directie. Directeuren Jacob van Goor en Judith Mariën (zelf ook klein begonnen met 1 vestiging in Utrecht maar inmiddels eigenaar van 8 locaties) namen contact op. Donderdag 24 mei werd de doorstart gevierd met een bos bloemen voor bestuurder Annemiek Witte en een informatieavond voor alle ouders van Het Bruggetje.   

Nieuwe plannen
Vriendjes wordt per 16 augustus officieel de nieuwe eigenaar van Het Bruggetje, dat Vriendjes x Het Bruggetje gaat heten. Annemiek Witte blijft alle dagen van de week de peuterspeelzaalgroep draaien, maar er komt ook tenminste één nieuwe medewerker waardoor kinderen die op de wachtlijst staan direct een plekje kunnen krijgen. Hier werd tijdens de informatieavond verheugd op gereageerd. Diverse ouders hadden al enkele maanden geduld moeten hebben omdat Het Bruggetje vanaf 1 januari 2018 maximaal 8 kinderen per ochtend kon aannemen in plaats van de oude capaciteit van 16 kinderen. 

Beleving
Inhoudelijk zal het aanbod van de groep niet veel veranderen. Witte, die als leerkracht speciaal onderwijs veel ervaring opdeed en zeer bevlogen is in haar werk, heeft als missie om kinderen in hun ontwikkeling te stimuleren zonder hen daarmee te overvragen. Geen pre-school dus, wel spelend leren en ontwikkelen. De term 'Peuterspeelzaal' verdwijnt. Voortaan geeft Witte leiding aan de Peuterbelevingsschool, wat meer recht doet aan de bijzondere activiteiten van de groep, de spannende belevenissen en alle verhalen daarover waar kinderen mee thuis komen.

Flexibele opvang
Vriendjes x Het Bruggetje biedt vanaf augustus méér. De gemeente De Bilt verhuurt hen een naastgelegen lokaal en daarmee kan een nieuw, volwaardige kinderdagverblijfgroep worden geopend. Kinderen van 0 tot 4 jaar mogen hier voortaan komen spelen. Vriendjes maakt zich al jaren sterk voor kinderopvang op maat. Met flexibele contracten kunnen ouders de opvang nauw aan laten sluiten op hun werkrooster, waardoor zij niet meer betalen dan nodig is. Ook is het mogelijk om de opvangtijden precies gelijk te trekken met de schooltijden van een ouder kind.  

Blije ouders
Annemiek Witte deelde haar opluchting donderdag met ongeveer 20 ouders die de informatieavond bezochten. Daaronder ook het bestuur, twee betrokken vrijwilligsters en de oudercommissie, die Witte met raad en daad hebben bijgestaan en zelfs mee de barricaden op gingen. Ouders Marieke Emmelot en Angelique Reuselaars namen vaak het voortouw en sleepten Witte door moeilijke tijden. Tot op ambtelijk niveau zochten zij naar oplossingen. De Biltse wethouder Madeleine Bakker werd ingeschakeld om mee te zoeken. Ook toen Vriendjes al in beeld was, bleef Bakker op de achtergrond de ontwikkelingen volgen. Zij heeft er onder andere voor gezorgd dat het extra lokaal, nodig om uit te breiden, snel kon worden gehuurd. Op www.vriendjes.nl kunnen ouders meer informatie vinden over het aanbod van het nieuwe Bruggetje!

Meer berichten