Na 2,5 uur rijden arriveerde Wandelclub Prinses Marijke uit Geldermalsen in Lage Vuursche.
Na 2,5 uur rijden arriveerde Wandelclub Prinses Marijke uit Geldermalsen in Lage Vuursche.

Wandelen voor de tijger

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 26 mei organiseerde een groep vrijwilligers van WNF-Regioteam Gooi- en Vechtstreek de 15e WNF-Walkathon in de bossen rond Lage Vuursche. Deelnemers aan de Walkathon konden zich vooraf inschrijven voor diverse afstanden en zodoende aandacht vragen voor de actie 'Geef de tijger een toekomst'.

Op dit moment leven nog slechts 3.900 tijgers in het wild. Een klein restant van de ooit 100.000 dieren die begin vorige eeuw nog in landen als Rusland, India, China, Vietnam en Indonesië leefden. 'Daarom voeren wij in de maanden maart tot juni actie voor de bescherming van de tijger', legt Patricia Berk, vrijwilligster bij het regioteam uit. 'Om de tijger van de ondergang te redden, moet hun aantal op zijn minst worden verdubbeld. In 2022 hopen wij dat het zover is. In China is 2022 namelijk het jaar van de tijger'.

Bedreigd
Door verschillende oorzaken holt het aantal tijgers achteruit. Eén van de grootste bedreigingen vormen de stroperij en de trofeejacht. Rijke jagers uit het westen schieten graag een tijger. Voor veel geld mogen zij het dier, of een gedeelte daarvan, meenemen naar huis om het te laten opzetten. Naast jagers zijn ook stropers actief in de nog overgebleven natuur. Onderdelen van de gestroopte dieren worden verkocht op allerlei markten in landen als China en Vietnam. Hier worden diverse onderdelen van de tijger gebruikt als medicijn, vaak zijn dit middelen die berusten op bijgeloof.

Voedselketen
Tijgers staan aan de top van de voedselketen, daarom hebben zij grote gebieden nodig om te kunnen jagen en hun jongen groot te brengen. Ook hun prooidieren hebben veel ruimte nodig. Door de toename van de bevolking, wordt de vraag naar land steeds groter. Bossen worden gekapt en/of platgebrand voor huizen, wegen, fabrieken en plantages, zodat er steeds minder natuur overblijft voor de tijger en zijn prooidieren.

Doordat tijgers steeds minder voedsel en ruimte hebben, zien deze dieren zich genoodzaakt op zoek te gaan naar voedsel in de bewoonde gebieden. Een koe of een geit is dan een gemakkelijke prooi. Ook de kans op een ontmoeting met de mens wordt steeds groter, wat gevaarlijke situaties oplevert voor beide. Uit angst voor het roofdier wordt de tijger daardoor steeds vaker vervolgd.

Educatie
Gelukkig krijgen steeds meer mensen oog voor de schoonheid van de tijger in zijn omgeving. 'Dankzij onze donateurs kunnen wij veel doen aan de bescherming van die mooie natuur. Wij leiden anti-stroperijeenheden op en voorzien hen van een goede uitrusting en douaniers zijn getraind in het herkennen van illegale handel. Verder doen wij veel aan educatie en voorlichting, ook op scholen', vertelt Berk. Inmiddels is het aantal tijgers gestegen van 3.200 in 2010 tot 3.900 dieren nu. 'Om meer bekendheid te genereren, voerden wij vandaag de actie 'Geef de tijger een toekomst', vervolgt Berk. 'Via diverse routes van 5, 10, 15, 21 (halve marathon) en 25 km konden de 350 deelnemers een mooie wandeling maken door de bossen van Lage Vuursche. Bij start en finish stonden kraampjes met allerlei WNF-artikelen'.

File
Niet iedereen wist dat vandaag kon worden gewandeld voor de tijger. Leden van de Wandelvereniging Prinses Marijke uit Geldermalsen kwamen bij toeval langs. Nolly: 'Wij wandelen eenmaal in de twee weken op zaterdag met elkaar. Dat kan overal zijn, als het maar binnen één uur rijafstand ligt. De organisator stuurde ons hierheen. Onderweg merkten wij dat de A27 was afgesloten, dus moesten wij omrijden en stonden wij steeds in de file. Wij hebben er 2,5 uur over gedaan om hier te komen. Gelukkig zijn wij er nu en kunnen wij onze wandeling van tien kilometer beginnen'.

In de diverse stands waren boeken, folders en pandabeertjes te koop.