Logo vierklank.nl
Groep 5 toont hun zelfportretten.
Groep 5 toont hun zelfportretten. (Foto: Vicky Pronk)
Algemeen

Wereldwijs in Gouden Eeuw sfeer

Het is bijna niet te missen; wanneer je basisschool Wereldwijs (in Het Lichtruim) binnenstapt, zie je versierde deuren, gedekte tafels en allerlei kunstwerken. De afgelopen weken heeft Wereldwijs met de gehele school en in alle vakken aandacht besteed aan het thema Gouden Eeuw.

De beeldend kunstdocenten van KunstenHuis De Bilt ondersteunden hen daarbij. Het resultaat is een themaproject, waarin samen werken en samen leren centraal staat, mogelijk gemaakt dankzij de landelijke subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit.

Creatief leren
Cultuureducatie met Kwaliteit staat voor verbinding, verdieping en co-teaching. Leerkrachten en kunstdocenten werken nauw samen in een programma waarin creative learning centraal staat. Dat betekent samen voorbereiden, samen lesgeven en samen evalueren. Wereldwijs heeft gekozen voor het thema 'Gouden Eeuw', omdat het zowel op het gebied van kunst en cultuur als op geschiedkundig gebied veel te bieden heeft.

Licht en donker
Zo hebben de leerlingen in groep 1 en 2 zich bezig gehouden met piraten, het maken van medaillons en het vormgeven van een schatkaart. In de groepen 3, 4 en 7 stond het dagelijks leven in de Gouden Eeuw centraal: Delfts Blauw porselein en tafellakens beschilderd met stillevens uit de Gouden Eeuw. Op zo'n prachtig gedekte tafel mochten de rijkgedecoreerde centerpieces niet ontbreken. In de groepen 5 en 6 hebben de leerlingen portretten geschilderd, met speciale aandacht voor licht en donker, net als Rembrandt. En in groep 8 schilderden de leerlingen samen een groots schilderij van een uitzicht op zee. De schepen werden gegutst in linoleum en vervolgens in de zee afgedrukt. Op donderdag 24 mei werd het project met een feestelijke kijkavond afgesloten. (Corinne Weeda)


 

 

Meer berichten