Inemie Gerards (links) en Monique de Blaey, voorzitter van de projectcommissie.
Inemie Gerards (links) en Monique de Blaey, voorzitter van de projectcommissie.

Lentemarkt bij Emmaus Bilthoven

Algemeen Activiteiten

door Guus Geebel

Op zaterdag 26 mei vindt in kringloopwinkel Emmaus Bilthoven, Julianalaan 27 de jaarlijkse lentemarkt plaats. 'Voor de lentemarkt van 26 mei hebben we weer bijzondere spullen apart gehouden in onze zogenaamde schatkamer', aldus Monique de Blaey.

De doelstelling van Emmaus is bijdragen aan het verbeteren van onderwijs en sanitair voor de allerarmste mensen. Emmaus Bilthoven steunt jaarlijks met zo'n 130.000 euro stichtingen die zich daarvoor inzetten. Meestal krijgen enkele projecten speciale aandacht tijdens de lentemarkt en ontvangen dan een extra bijdrage uit de opbrengst van die dag. Die extra bijdrage wordt dit keer niet uitgereikt omdat er investeringen gedaan moesten worden, zoals de aanschaf van een nieuwe bus die onlangs in gebruik is genomen.

Ondersteuning
Bij Emmaus Bilthoven zijn 71 vrijwilligers actief. Coen de Moor en Frank Dujardin zijn coördinatoren. 'We krijgen ieder jaar zo'n tweehonderd aanvragen om hulp, maar die moeten om gehonoreerd te worden wel binnen de doelstellingen vallen.'

Emmaus is een wereldwijde beweging die ondersteuning biedt aan mensen die het meest lijden. De Emmausbeweging werd in 1949 opgericht door Abbé Pierre, een Franse priester die zich inzette voor armen en daklozen. Hij was van 1945 tot 1951 lid van het Franse parlement en investeerde zijn inkomen in de huisvesting van slachtoffers van de woningnood in Parijs. Bij de verkiezing van de Grootste Fransman ooit werd hij derde. Abbé Pierre overleed in 2007 op 94-jarige leeftijd in Parijs.

Marktdag
Tijdens de lentemarkt vindt van 13.00 tot 16.00 uur verkoop plaats van bric à brac, sieraden, meubelen, huisraad, boeken en platen en tweedehands kleding. Emmaus Bilthoven is in verband met de voorbereiding van de markt van 22 t/m 25 mei voor verkoop gesloten. Wel kunnen spullen worden ingeleverd.

!