Logo vierklank.nl
Truus Kreeft die uitleg geeft over de afbeeldingen op het hoogkruis
Truus Kreeft die uitleg geeft over de afbeeldingen op het hoogkruis
Algemeen

In de voetsporen van de stichters van De Bilt

Van 7 t/m 14 mei maakte een groep van 32 personen een themareis naar Ierland. Onder de deskundige en enthousiaste leiding van Gert Landman en Truus Kreeft werden o.a. kloosters bezocht van waaruit Ierse monniken ruim 900 jaar geleden naar onze streken vertrokken.

Twee van hen stichtten een klooster op Oostbroek. Van daaruit ontgonnen zij de gebieden waar nu de dorpen staan die deel uitmaken van De Bilt. Maar ook brachten zij de Ierse spiritualiteit, zoals armen- en ziekenzorg, bidden en werken met zich mee.

Hoogkruis
Er werden ook plaatsen bezocht waar hoogkruisen staan. De Biltse kunstenaar Jelle Steendam heeft, in het kader van het 900 jarig bestaan van De Bilt het hoogkruis gemaakt dat nu in het Van Boetzelaerpark staat. Ook hij heeft in Ierland de hoogkruisen gezien die hem inspireerden tot het maken van het Keltische kruis in De Bilt.

Bijzonder
Heel bijzonder was een bezoek aan het Station Island in Lough Derg met zijn imposante basiliek en de zgn. louteringsgrot. En natuurlijk ontbrak ook een tocht langs de westelijke kust met de hoogste kliffen van Europa niet en werden de imposante grafheuvels van Newgrange en Knowth bezocht. Het was een onvergetelijke reis die iets weg had van een pelgrimstocht naar het land waar De Bilt zich mee verbonden mag voelen.             (Frans Poot)


 

Meer berichten