Door een goede samenwerking tussen SSW, gemeente en bewoners is het Heemstrakwartier duurzaam gerenoveerd.
Door een goede samenwerking tussen SSW, gemeente en bewoners is het Heemstrakwartier duurzaam gerenoveerd.

Samen meer mogelijk maken

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

De omgevingswet komt eraan. Daarmee wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling makkelijker maken. Ook biedt de wet straks meer ruimte voor lokale initiatieven en maatwerk. In de kern De Bilt is de gemeente al aan de slag met een pilotproject. Doel is samen met bewoners, ondernemers, organisaties en directe partners een omgevingsvisie voor het dorp te ontwikkelen. In 2017 is gestart met de pilot 'Omgevingsvisie kern De Bilt'.

Wie in de kern De Bilt woont wordt uitgenodigd deel te nemen aan gespreks- en werksessies over de openbare ruimte en fietstoegankelijkheid. Op de dinsdagen 29 mei en 5 juni (beide dagen om 19.30 uur - inloop vanaf 19.00 uur - zijn er in het H.F. Witte Centrum (Henri Dunantplein 4) gespreks- en werkcessies over de openbare ruimte en fietstoegankelijkheid. Aanmelden is noodzakelijk, het aantal beschikbare plekken is beperkt. Kijk voor uitgebreide informatie en aanmelden op de speciale website debilt.onzeomgevingsvisie.nl

Pilot
De pilot past binnen het programma 'Aan de slag met de omgevingswet' van het ministerie. Het biedt de gemeente, op verzoek van de gemeenteraad, de mogelijkheid om alvast ervaring op te doen met de (omgevings-)wet. In de kern De Bilt spelen heel veel ontwikkelingen. Veel van deze ontwikkelingen zijn nu niet mogelijk vanwege de regels die gelden. Ook moeten strategische keuzes gemaakt worden. Deze pilot biedt een prachtige gelegenheid om dit aan te pakken. Tegelijkertijd vindt er binnen de gemeente een organisatieverandering plaats. Vanaf 1 januari 2018 wordt er in gebiedsteams gewerkt, waarbij ook gebiedsgericht werken verder geïmplementeerd wordt.

Stand van zaken
Communicatieadviseur Anna Fallon vertelt: 'Er zijn al veel ingrediënten voor de omgevingsvisie verzameld en besproken in interviews, een gebiedsconferentie en internetconsultatie. Nu staan we op het punt deze ingrediënten uit te werken in een concept­omgevingsvisie. Daarbij focussen we op wat we samen willen bereiken en hoe we dat mogelijk kunnen maken. Inwoners van kern De Bilt zijn van harte uitgenodigd om in gespreks- en werksessies mee te denken en te praten over twee deelonderwerpen waaraan onze Biltse samenleving prioriteit geeft: het gebruik van de openbare ruimte voor verblijven, spelen en ontmoeten en goede fietstoegankelijkheid'.

Aansluiten
De stap die de gemeente hierin zet is vernieuwend. De gemeente gaat geen toekomstvisie opstellen, waarop inwoners en ondernemers kunnen reageren maar deze wordt vanaf het eerste moment in samenwerking met het dorp De Bilt opgesteld. De onderwerpen in de visie worden ook aangedragen vanuit de samenleving. Wethouder Anne Brommersma (wijkwethouder van kern De Bilt) is enthousiast over deze werkwijze: 'We sluiten hiermee veel beter aan bij de ideeën die inwoners over de toekomst van hun dorp hebben'.

Thema's
In de omgevingsvisie is plaats voor thema's, die inwoners belangrijk vinden en zelf aandragen, maar ook waar de gemeente een verantwoordelijkheid voor heeft, bijvoorbeeld klimaatverandering en energietransitie. De visie op deze thema's wordt komende tijd samen met inwoners en andere betrokkenen verder ingevuld. Er worden bijeenkomsten georganiseerd waar inwoners, organisaties, bedrijven en initiatiefnemers bij worden uitgenodigd en waarvan dit de eerste twee zijn.

Oplossingen
Op de bijeenkomsten wordt samen onderzocht in welke richting het dorp De Bilt zich wil ontwikkelen op dat thema. Inwoners willen bijvoorbeeld de openbare ruimte op een andere manier gebruiken; om in te sporten en spelen of als moestuin. Wethouder Anne Brommersma: 'Gekeken wordt naar de ambitie van het dorp en hoe kunnen we dat vervolgens het beste realiseren? Ook horen we dat De Bilt wel erg gericht is op de auto. Hoe kunnen we het dorp nu aantrekkelijker maken voor de fietser en voetganger? Dit zijn vragen die we op de bijeenkomsten graag samen beantwoorden, zodat we oplossingen krijgen die het best passen in de samenleving. Voor mij staat voorop: we kunnen geen samenleving zijn zonder samen te werken én te doen. Dit is de ultieme vorm daarvan'.