De bedoelde boom komt voor in het 'Totaal overzicht bijzondere bomen van de gemeente De Bilt 2015' als de 'solitaire plataan aan de Groenekanseweg 32'.
De bedoelde boom komt voor in het 'Totaal overzicht bijzondere bomen van de gemeente De Bilt 2015' als de 'solitaire plataan aan de Groenekanseweg 32'.

Zorgen om beeldbepalende Plataan

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Zaterdag 12 mei is door de krakers van de oude gebouwen van basisschool De Nijepoort. in Groenekan 'open-dag' gehouden, waarbij tal van activiteiten waren aangekondigd op het terrein van de voormalige school. Het bestuur van het Groenekans Landschap bracht een bezoek aan deze groep mensen, omdat zij bezorgd zijn over de beeldbepalende boom op het voormalige schoolplein.

Voorzitter Frans de Graaf: 'Al snel werd duidelijk dat op geen enkele wijze vergunning is aangevraagd voor deze 'open-dag' en alle gehouden activiteiten. Volgens de gebruikers niet noodzakelijk omdat voor de 'open-dag' maximaal 50 personen worden verwacht en geen vergunning noodzakelijk is. Dit vinden wij zeer bijzonder temeer, daar het College is belast met handhaving van alle openbare activiteiten en daarbij het contact onderhoudt met deze groep mensen'.

Boom
De Graaf vervolgt: 'Onze zorg is de beeldbepalende boom; welke als 'klimboom' voor belangstellenden wordt gebruikt. Wij hebben de krakers erop aangesproken dat deze boom in het verleden is geplant door Groenekanner Copijn als cadeau voor de school De Nijepoort. Het is een bijzondere boom (Plataan), die door zijn solitaire plaatsing op het schoolplein grote betekenis heeft voor het dorp Groenekan. Alle kinderen in Groenekan hebben deze boom gerespecteerd en hebben de bijzonderheid in hun schooltijd onderschreven. Dat wij als Groenekans Landschap het gebruik van deze boom als klimwerktuig betreuren hebben wij met de krakers gedeeld en daarop de wederzijdse afspraak gemaakt, dat alle materialen uit de boom op 19 mei zouden zijn verwijderd. Een inspectie afgelopen zaterdag liep uit op een nieuwe discussie met de krakers omdat zij de gemaakte afspraak te eenzijdig vonden'.

Handhaving
Bestuurslid Hanneke Vroon vult aan: 'Het is duidelijk, dat met deze krakers door ons geen afspraken te maken zijn; wij doen dus een beroep op het College en de Gemeenteraad op het handhavingsbeleid. Alle kinderen uit Groenekan hebben respect voor deze boom, de krakers helaas niet. Wij hadden de hoop op begrip, maar na gesprekken met kraker Robin en anderen blijkt dat ijdele hoop. Onze conclusie is, dat er sprake is van onberekenbaarheid in plaats van begrip. Aan 'de overheid' derhalve het verzoek om per omgaande beschermende maatregelen te nemen voor deze bijzondere boom'.