Krischan Hagedoorn wil van een nieuw college daadkracht en nieuw elan zien.
Krischan Hagedoorn wil van een nieuw college daadkracht en nieuw elan zien.

VVD schuift aan bij coalitiebesprekingen

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Na de bespreking van het eindrapport van informateur Eric Balemans debatteerde de gemeenteraad op 19 mei over de situatie die is ontstaan doordat VVD, GroenLinks, D66, Beter De Bilt en CDA op 14 mei 2018 een verkennend gesprek hebben gehad over een mogelijke coalitie met elkaar. Informateur Balemans stelt dat hij daar niet betrokken bij is geweest. Wel is hij inmiddels formateur.

Fred van Lemmen (VVD) is blij dat het eindverslag van Eric Balemans is afgerond. 'De uitkomst heeft ertoe geleid om te gaan verkennen hoe goed recht kan worden gedaan aan de verkiezingsuitslag. Het is nog een weg die we moeten afleggen en die gedaan moet worden door de formateur Eric Balemans. 'De VVD streeft naar een coalitieakkoord op hoofdlijnen waar voldoende mogelijkheden inzitten om het initiatief dat we zelf in het begin hebben aangezet vorm te geven, om tot raadsbrede afspraken te komen.'

Vijf partijen
Han IJssennagger (Bilts Belang) vindt 19 van de 27 zetels onaanvaardbaar. Hij voorziet besluiteloosheid en vindt dat de gemeente uitstekend door drie wethouders bestuurd kan worden. Bilts Belang vindt dat GroenLinks er uit kan. Henk Zandvliet (GroenLinks) wil verder met de vijf partijen. Hij nodigt de andere partijen uit om nu al aan te geven op welke wijze zij betrokken willen zijn bij de totstandkoming van een coalitieakkoord. Krischan Hagedoorn (PvdA) vindt het een goede zaak dat de VVD deelneemt aan de te vormen coalitie. 'Hiermee wordt recht gedaan aan de verkiezingsuitslag. Wij waren erg gecharmeerd van het idee van nieuwe energie, daadkracht en nieuw elan om doorbraken te realiseren op lastige dossiers.' Hij denkt daarbij vooral aan wonen, werk, zorg en leefbaarheid. Menno Boer (SP) vindt vijf partijen teveel. 'Daar is ook geen enkele reden voor.' Hij pleit voor nieuwe wethouders. Jette Muijsson beantwoordt de vraag van Krischan Hagedoorn, of Beter De Bilt zich nog wel thuis voelt in de coalitie, met ja. 'Wij zijn blij dat de VVD aanschuift, dat was onze wens.' Kristel Brekelmans (Forza) noemt een coalitie van vijf partijen een politieke overkill. Het kan met vier partijen en dan geeft zij de voorkeur aan drie winnaars van de verkiezingen. Werner de Groot (CDA) noemt met alle nieuwe taken die bij de gemeente terecht zijn gekomen, een krachtig college geen overbodige luxe.

Vertrouwen
Fred van Lemmen benadrukt dat de vijf partijen de gesprekken voeren op basis van gelijkheid. Over de lange tijd dat het proces duurt gebruikt hij de metafoor: de achteruitkijkspiegel is kleiner dan de voorruit. 'We moeten nu echt door de voorruit gaan kijken. Daar wachten de inwoners op en ook wij wachten op een coalitieakkoord dat voldoende ruimte laat voor iedereen om daarin mee te kunnen doen. We moeten werken aan vertrouwen, elkaar steunen en laten zien dat je een team bent ' Johan Slootweg (SGP) noemt het een positief geluid dat er geen dichtgetimmerd coalitieakkoord moet komen. Hij hoopt dat het zo gaat gebeuren. Hij deelt voor een groot deel het betoog van Bilts Belang over de vijf partijen en vijf wethouders die er gaan komen, wat hij volstrekt overbodig vindt. Hij wil het aantal wethouders op totaal 3,5 fte houden. Slootweg gaat in op de uitnodiging van GroenLinks om nu al punten aan te dragen voor een coalitieakkoord. Hij ziet graag dat GroenLinks zijn handtekening zet onder een akkoord waarin staat dat het bouwen van woningen ook buiten de rode contour kan, waarin staat dat energieneutraal in 2030 niet haalbaar is, waarin staat dat het groenonderhoud aanzienlijk verbeterd wordt en dat er naar nieuwe ontsluitingswegen gezocht moet worden. Henk Zandvliet geeft aan dat hij met zijn vraag om suggesties voor een coalitieakkoord niet bedoeld heeft dat dit tijdens deze vergadering moest gebeuren.