Drie gelukkige nieuwelingen op het podium met Rondemiss Kelly Agterberg. V.l.n.r: Mike Schuch, Rindert Buiter en Daan Brouwer.
Drie gelukkige nieuwelingen op het podium met Rondemiss Kelly Agterberg. V.l.n.r: Mike Schuch, Rindert Buiter en Daan Brouwer.

Maartensdijkse Acht voor 48e keer verreden

Algemeen Sport

Frank Visser heeft afgelopen zaterdag bij de Amateurs de 48e editie van de Maartensdijkse Acht gewonnen. De renner van de Utrechtse wielervereniging De Volharding won de eindsprint van de kopgroep, die al heel vroeg in de wedstrijd ontstond.

Direct in de eerste ronde van de 70 kilometer lange wedstrijd wordt de aanval ingezet. Martin van Plateringen (winnaar 2016), Tom Koeleman (2e in 2017), Frank Visser (3e in 2017) en Matijn Straatsma ontsnappen. De vier aanvallers werken goed samen en het gat wordt snel groter. In het peloton proberen renners naar voren te komen om de aanval teniet te doen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Een valpartij in het peloton is het gevolg. De koplopers hebben inmiddels een halve minuut en zijn daardoor op het bochtige parkoers uit het zicht. Martijn Broekman probeert in het peloton de achtervolging te organiseren. Het peloton valt door de hoge snelheid in diverse stukken uiteen.

Koplopers
Het is al snel duidelijk dat de koplopers niet weer worden teruggepakt. Tot dertien ronden voor het einde werken ze goed samen. Dan zet Frank Visser de aanval in. Het duurt niet lang of hij wordt weer teruggepakt. Direct valt Martin van Plateringen aan. Behendig gaat hij door de bochten en pakt zeventien seconden. Met nog vier ronden te gaan wordt ook hij weer teruggepakt. Het tempo is hoog, de laatste ronde wordt zelfs afgelegd met een gemiddelde van ruim 46 kilometer per uur. Tom Koeleman kan het tempo inmiddels niet meer bijhouden. De bel klinkt voor de laatste ronde. Straatsma, Van Plateringen en Visser gaan in een sprint beslissen wie de rapste is. De boomlange Visser komt als eerste door de laatste bocht met een lichte voorsprong. 'Dat was mijn kans om hier te winnen', vertelt hij na afloop. 'Als je daar een kleine voorsprong hebt is het bijna onmogelijk voor de anderen om er nog overheen te komen in de sprint.' Martin van Plateringen wordt tweede en Matijn Straatsma derde. Tom Koeleman volgt even later als vierde. Een minuut later wint Martijn de Groot de pelotonsprint, voor Barry Porsius en Imo de Pruijssenaere.

Nieuwelingen
Een grote groep Nieuwelingen uit heel Nederland stonden zaterdag om 17.00 uur aan de start voor hun wedstrijd over 50 kilometer. Bij deze categorie wordt er altijd aanvallend gereden. Hierdoor ontstaan er al vrij snel diverse groepen die verspreid over het parkoers rijden. De jury heeft vooraf aangegeven dat ook renners die op een ronde achterstand worden gereden in koers mogen blijven, zodat ze wedstrijdritme en koershardheid kunnen opdoen.

Onder luide aanmoedigingen en aanwijzingen van ouders en begeleiders ontstaat daardoor binnen de diverse groepen een wedstrijd in de wedstrijd. En er valt ook wat te winnen. Want voor de eerste dertig renners is er een eindprijs beschikbaar.

Half koers ontstaat er een kopgroep van drie renners. Daan Brouwer, vorige week winnaar in Woerden, Mike Schuch en Rindert Buiter ontsnappen uit het peloton. Swift uit Leiden, de ploeg waar Buiter voor rijdt, doet een beetje afstopwerk aan de kop van het peloton waardoor de voorsprong snel groeit. Ze halen veel renners in en in de finale komt zelfs het peloton nog in zicht. De drie blijven goed samenwerken en laten het aankomen op een eindsprint. Met een miniem verschil wint Rindert Buiter voor Mike Schuch en Daan Brouwer. Lucas Janssen wint de sprint van het peloton voor Loe van Belle.

Door een vergissing van de microfonist werd eerst Mike Schuch uit het Groningse Leek gefeliciteerd met de overwinning. Lachend neemt hij de felicitaties in ontvangst om vervolgens toch maar toe te geven dat hij tweede was geworden. 'Helaas is het dit seizoen nog niet gelukt om te winnen, ook vandaag niet. Het is mijn zoveelste tweede plaats.' Rindert Buiter is blij met zijn eerste overwinning. Glunderend neemt hij de bloemen in ontvangst.   (Jan Westbroek)

De koplopers bij de amateurs draaien door een van de vele bochten. Op kop Van Plateringen, voor Straatsma en Visser.
Rindert Buiter leidt de kopgroep bij de Nieuwelingen, voor Daan Brouwer en Mike Schuch.
Winnaar Frank Visser tussen Martin van Plateringen (l) en Matijn Straatsma samen met Kelly Agterberg die zojuist de bloemen heeft uitgereikt.