Logo vierklank.nl
Hugo van Dis en zijn collega's hebben nog heel wat voorbereidend werk te verzetten.
Hugo van Dis en zijn collega's hebben nog heel wat voorbereidend werk te verzetten.
Algemeen

10.000 boeken op boekenbeurs WVT

Op 11 en 12 mei vindt bij WVT de jaarlijkse boekenbeurs plaats. Duizenden boeken, maar ook cd's en grammofoonplaten, gesorteerd op onderwerp, staan uitgestald te wachten om voor een zacht prijsje van eigenaar te wisselen.

door Henk van de Bunt.

Hugo van Dis van WVT: 'De Boekenbeurs is massaler dan onze Bazaar en trekt mensen uit een groter gebied. Duizenden boeken zullen worden uitgestald in de grote ontvangstruimte en twee andere zalen. Wij verhuren geen stalletjes, maar alles wat we in de loop van een jaar binnenkrijgen, verkopen we. Ik denk dat we goed voor de dag komen met landen en volken (reisgidsen), kunst en bladmuziek. Deze onderwerpen zijn ruim vertegenwoordigd. Ook het aanbod Oud & bijzonder is best wel weer groot met een aantal bijzondere dingen (o.a. een Dick Bos-boekje). Oud & bijzonder is altijd laag geprijsd'.

Regionaal
Van Dis wijst op nog wat andere aandachtspunten: 'Er is een groeiende regionale belangstelling voor onze boekenmarkt en de vele vaste klanten elke keer. Er is veel pedagogiek, psychologie, esoterie, Engelstalig, openbaar kunstbezit binnengekomen. Nieuw of bijzonder en Oud of bijzonder. Boekjes van Flipje (Van Tiel). En niet te vergeten (vanwege de toenemende interesse in spiritualiteit) is er veel religie. Ook weer mooie kunstboeken en behoorlijk wat met betrekking tot de fotografie. Totaal weer meer dan 10.000 boeken. Aan de grote hoeveelheid (literaire) thrillers merk je niet alleen dat dit nu het populairste genre is, maar ook dat mensen de boeken na het lezen snel weer wegdoen'.

Wegdoen
Van Dis: 'Veel mensen willen boeken waarvoor ze zelf geen plaats meer hebben best weggeven, maar niet bij het oud papier doen. Daarom brengen ze die bij WVT. Dan doen we er nog iets goeds mee, denken ze'. Van Dis zoekt zo nodig op websites op wat de boeken waard zijn. Van Dis: 'Wij bieden ze dan voor de helft van de prijs te koop aan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op de vrijdag ook veel handelaren de Boekenbeurs bezoeken, in de hoop goedkoop boeken op de kop te kunnen tikken. Het aanbod is echter groot genoeg zodat er voor de andere bezoekers genoeg overblijft. Een beetje concurrentie voor de reguliere handel en de bibliotheek is de Boekenbeurs wel, geeft Van Dis toe. 'Maar het is wel een mooie gelegenheid voor de mensen om boeken voor de vakantie in te slaan. Niet iedereen kan de prijzen betalen die tegenwoordig voor nieuwe boeken worden gevraagd. Bij ons kun je voor weinig geld met een tas vol boeken naar huis gaan. Ruim vierhonderd dozen vol boeken staan klaar voor de Boekenbeurs'.

Digitalisering
De opbrengst is gemiddeld vijfduizend euro. Van Dis: 'Die voegen we bij de opbrengst van de Bazar, in totaal meestal 25 à 30 duizend euro. We betalen er voorzieningen mee waarvoor ons normale budget niet toereikend is. Een nieuwe keuken, nieuwe toiletten of zoals eerder de digitalisering van onze administratie. Dit jaar wordt de opbrengst van de Bazar en de boekenbeurs gebruikt voor de noodzakelijke vervanging van computer, de telefooncentrale en het pinapparaat'. De Boekenbeurs is vrijdag 11 mei van 14.00 tot 20.00 uur en zaterdag 12 mei van 10.00 tot 15.00 uur. De entree is gratis.

Meer berichten