Verkeersregulatie op Soestdijkseweg.
Verkeersregulatie op Soestdijkseweg. foto Nienke van Weele

Gemeente De Bilt slibt dicht

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Regio Midden-Nederland staat voor een enorme uitdaging om de regio bereikbaar te houden. Samen voor De Bilt wil daarvoor de handen ineen slaan met bedrijven en maatschappelijke organisaties in gemeente De Bilt. Daarom organiseert zij, samen met het werkgeversnetwerk U15, op donderdag 24 mei bij ingenieursadviesbureau Sweco een bijeenkomst om een begin te maken met het zoeken naar oplossingen voor een betere bereikbaarheid van De Bilt.

'Er doemt een probleem op waarvoor wij aandacht vragen', vertelt Joanne Penning, directeur van Samen voor De Bilt. 'Steeds meer bedrijven vestigen zich in en rond de grote steden. De filedruk blijft toenemen. Ook voor De Bilt. Ondanks maatregelen om files te verlichten, zoals aanleg van meer asfalt. Wij zullen daarom oplossingen moeten vinden door de manier van reizen en werken slim en duurzaam te maken. Dit levert veel op: een betere bereikbaarheid, maar ook lagere kosten, CO2-reductie en vitale medewerkers'.

As-panel
Bedrijven binnen gemeente De Bilt worden steeds moeilijker bereikbaar en er is niet zomaar een oplossing te vinden voor dit probleem. Daarom is het belangrijk dat alle organisaties binnen de gemeente met elkaar om tafel gaan. Bedrijven rond de as van het Berg en Boschterrein, Soestdijkseweg Noord en -Zuid tot en met de Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht (Utrecht Science Park) zullen op 24 mei in een panel hun uitdagingen en mogelijke oplossingen rond mobiliteit bespreken.

Er zijn al koplopers actief. De Biga Groep heeft een CO2 footprint laten maken, gericht op mobiliteit en adviezen gekregen van U15. Het RIVM streeft naar alternatief vervoer van medewerkers, zodat deze de auto laten staan. Fiets naar je werk en wandel naar je werk zijn daarbij ludieke momenten om alternatief vervoer onder de aandacht te brengen.

Mobiliteitsmaatregelen
Samen voor De Bilt, Sweco, RIVM en U15 roepen bedrijven en maatschappelijke organisaties op mee te denken over duurzame mobiliteit. Donderdag 24 mei is hiervoor een eerste moment. Penning: 'Wij gaan graag in gesprek met bedrijven voor een betere bereikbaarheid van De Bilt. Wat zijn de ervaringen van Biltse bedrijven die een CO2 footprint hebben laten maken en al aan de slag zijn met duurzame mobiliteitsmaatregelen? Hoe kunnen wij medewerkers stimuleren om duurzamer en slimmer te reizen? Dit zijn enkele van de vragen waarop wij een antwoord hopen te vinden'.

Duurzaam
Op 24 mei zal Martijn Elting, procesmanager U15, de deelnemers informeren over duurzame mobiliteit in de praktijk. Daarna is er een paneldiscussie over het verduurzamen van mobiliteit in De Bilt onder leiding van Nicole van Overbeek, afdelingshoofd van de RIVM Interimpool. Alle Biltse bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn van harte welkom een bijdrage te leveren aan het gezamenlijke doel: kennis delen over ontwikkelingen rond duurzame mobiliteit, inspiratie opdoen over maatregelen om duurzame mobiliteit bij medewerkers, leveranciers en klanten te stimuleren en met elkaar aan de slag te gaan voor een duurzaam en bereikbaar De Bilt.

Datum: donderdag 24 mei, om 16.00 uur bij Ingenieursadviesbureau en U15-lid Sweco, Holle Bilt 22, De Bilt. Aanmelding vooraf s.v.p. bij Joanne Penning, joanne@samenvoordebilt.nl

Soestdijkseweg Zuid is een belangrijke verkeersader.
Soestdijkseweg Zuid bij Jagtlust
Soestdijkseweg Zuid rotonde bij station