Expositie werk van Henny Visch

Algemeen Algemeen

In de Centrumkerk in Bilthoven is een expositie ingericht van Henny Visch, een kunstenaar, die in Bilhoven heeft gewoond en gewerkt. De expositie heeft twee onderdelen: 'de mystiek van Hebreeuwse letters' en 'de tien woorden'.

In het leven van Henny zijn verdriet en moeilijkheden haar niet bespaard gebleven. Zij verloor haar zusje op 11-jarige leeftijd aan leukemie en na de scheiding van haar ouders bleef Henny bij haar moeder, die zij verzorgde tot het einde. Indertijd was ze werkzaam bij het KNMI en verzorgde de weerkaarten die toen nog getekend werden.

Hospice
Henny was van beroep beeldend kunstenaar. Zij heeft o.a. beeldhouwwerken gemaakt, mozaïeken e.d.. In 1982 bleek ze een hartaandoening te hebben die ze ternauwernood overleefde. Daarna moest ze het kalmer aan doen en zich in haar werk 'beperken' tot schilderen, litho's maken en druktechnieken toepassen. Henny was lid van de Zuiderkapel (Boslaan). Zij maakte bij het afscheid van ds. Dolf Tielkemeijer op zijn verzoek een afbeelding bij een gedicht, dat hij geschreven had. Dat was begin febr.2008 en de laatste keer dat Henny in de Zuiderkapel kon zijn. Hierna moest ze in het ziekenhuis opgenomen worden. De laatste 2 weken van haar leven lag ze in hospice Demeter, waar haar eigen werk aan de muur hing. De laatste jaren was ze steeds bezig met de letters van het Hebreeuwse alfabet en met de 10 'woorden'. Ze zat nog vol ideeën en gebruikte ieder moment dat ze zich goed voelde om daarmee bezig te zijn. Het einde kwam op 18 april 2008.

Op de zaterdagen 12, 19 en 26 mei, alsmede 2, 9 en 16 juni is de expositie geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur.      (Tjitske Maarsingh)