Cora Vos is een van de 13 auteurs van de roman Schaduwreis.
Cora Vos is een van de 13 auteurs van de roman Schaduwreis.

Bilthovense auteur schrijft mee aan 'koepelroman'

Algemeen Lezersactie

De Bilthovense schrijfster Cora de Vos is een van de dertien auteurs die meeschreef aan de roman Schaduwreis. Hierin volgt de jonge Nadine een spoor van ansichtkaarten, die haar vader haar ooit stuurde uit dertien landen. Ze reist naar elk land en met haar komst maakt ze, zonder dat ze dat weet, iets los in de levens van de mensen bij wie ze verblijft.

Het bijzondere is dat Nadine in alle verhalen slechts een passante is. Elk verhaal staat op zichzelf, terwijl de overkoepelende verhaallijn van Nadine zich op de achtergrond ontwikkelt.

Idee en uitwerking
De auteurs, die elkaar via social media kennen, besloten om samen aan dit project te werken. Elke auteur nam een land en daarmee een verhaal voor zijn rekening. Het perspectief ligt steeds bij de gastheer of gastvrouw, die de jonge Nadine onderdak verleent. Haar komst verandert iets wezenlijks in hun leven.  Cora de Vos schreef een verhaal dat zich afspeelt in de Duitse plaats Wittenberg. 'Op de markt in Wittenberg zag ik ooit een installatie van een groot aantal Lutherbeelden. Zo kwam ik op het idee van een geobsedeerde kunstenaar, die het beeld van Nadine in een grote oplage wil verspreiden. Zijn vrouw steekt daar op slimme wijze een stokje voor.'

Samenwerking
Het opzetten en samenstellen van deze bijzondere romanvorm vergde veel overleg. De verhalen moesten binnen de verhaallijn van Nadine overal op elkaar aansluiten en de opbouw moest logisch en geloofwaardig zijn. De auteurs, die allemaal al eerder gepubliceerd hebben, lazen en becommentarieerden elkaars verhalen grondig. In een van de overleggen viel de term 'koepelroman' die perfect bij dit boek past. Schaduwreis is verkrijgbaar in de boekhandel.

Lezersactie
Voor de lezers van de Vierklank is een aantal exemplaren van Schaduwreis beschikbaar gesteld. Stuur een mail naar info@vierklank.nl om hiervoor in aanmerking te komen. Onder de inzenders worden de exemplaren verloot.