Hannie en Steef Schinkel in hun tuin een dag na de uitreiking.
Hannie en Steef Schinkel in hun tuin een dag na de uitreiking.

Theaterliefhebbers onderscheiden

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

De heer Steef Schinkel en mevrouw Hannie Schinkel-Keizer uit Bilthoven zijn Koninklijk onderscheiden en Ridder in de Orde van Oranje Nassau geworden. Beide onderscheidingen werden donderdag 26 april uitgereikt door burgemeester Jan van Zanen in de gemeente Utrecht.

Het echtpaar Schinkel is onderscheiden, omdat zij de Utrechtse Kleinkunst en het Utrechts Cabaret Festival op de Nederlandse kaart hebben gezet. Daarnaast is door de restauratie van het Schillertheater voor de stad Utrecht een waardig monument met een interessante historie bewaard en in tact gebleven. Ondanks verschillende tegenslagen bleef het echtpaar Schinkel-Keizer zich zonder subsidies en op eigen kracht sterk maken voor cultuur in de stad Utrecht. Er is in Utrecht veel waardering voor hun bijzondere inzet op cultuurgebied. Het Schillertheater neemt in Utrecht een prominente plaats in.

Geschiedenis
Hennie Oliemuller was een begrip in de Domstad. Bijna veertig jaar lang gaf hij met zijn Muzevalcabaret vorm aan een typisch Utrechtse vorm van theater. Het Schiller Theater aan de Minrebroederstraat 11 was lange tijd zijn plek en daarmee ook voor nieuw en aanstormend cabarettalent. Oliemuller bracht bekendheden voort als Jan Fillekers, Herman Berkien, Yvonne Groeneveld, Bob van Balen, Anne-Marie Konincks, Tineke Schouten, Joris Schiks en Femke Wolthuis. Hennie begeleidde hen bij hun eerste schreden en werd zo een soort godfather van het Utrechtse cabaret. Na zijn vrij plotselinge overlijden in 2000 leek iedereen het er over eens dat het Schillertheater behouden moest blijven. Maar al na anderhalf jaar gaf het Utrechtse College de uitsluitend culturele bestemming voor Minrebroederstraat 11 op en maakte er een gedeelde woon/winkel/culturele bestemming van. Verontruste Utrechters richtten toen de Stichting Behoud Schiller Theater op.

Bilthoven
Uiteindelijk waren het Bilthovenaren Steef en Hannie Schinkel die de aankoop en verantwoordelijkheid voor het pand op zich namen, inclusief de verplichting tot restaureren. Zij kochten het in oktober 2003 aan en zo begon een langdurige, inspannende verbouwing van het complex, dat overigens veel groter is dan alleen de theaterruimte. Een kleine 120 personen uit de Utrechtse cultuurwereld en tal van culturele organisaties steunden hun initiatief. Ook bleek het Nationale Restauratiefonds gelukkig bereid om dingen voor te financieren. Hannie Schinkel heeft net als haar man een historische band met het Schiller Theater. 'Al in de jaren zeventig trad ik er op met mijn gedichten bij de Poëzie-caféavonden'.

Aluminium
In een eerder interview vertelden de gedecoreerden: 'Wij zijn altijd al cultuurliefhebbers geweest. Na ons trouwen in 1971 verhuisden we van Utrecht naar Lopik, waar we activiteiten hielden voor de culturele kring daar. Wij waren en zijn dol op theater. Vanaf 1996 kregen we wat meer tijd omdat de kinderen groter werden, toen zijn we ook wekelijks gaan tangodansen'. Steef vervolgt: 'Van huis uit ben ik aluminiumconstructeur. Ik werkte 21 jaar bij de aluminiumtak van Shell, namelijk Shell Billiton. In 1993 zijn we een eigen bedrijf begonnen in aluminium halffabricaten. De culturele interesse is er altijd geweest, dus toen het Schiller Theater gered moest worden, hebben Hannie en ik besloten het op te pakken. Zonder Hannie zou ik dit allemaal niet kunnen en niet gekund hebben. Onderschat dat niet; ik wil nadrukkelijk gezegd en vermeld hebben, wat een fantastische steun zij voor mij is. Haar komt alle hulde toe'.