Johan Slootweg is de nieuwe vicevoorzitter van de gemeenteraad.
Johan Slootweg is de nieuwe vicevoorzitter van de gemeenteraad.

Uit de gemeenteraad van 26 april

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

De volgende nieuwbenoemde commissieleden legden de voorgeschreven eed of belofte af: William Blijham (Beter De Bilt), Evert van Bonzel (D66), John van Brakel (D66), Mischa van der Heijden (SP), Erik den Hertog (Bilts Belang), Gert Kelfkens (GroenLinks), Frits van Leeuwen (Bilts Belang), Arjan Muijs (CDA), Anco de Rooij (ChristenUnie), Michelle Schuurman-Voorma (ChristenUnie), Arie van der Vlies (SGP), Arie Vonk Noordegraaf (SGP), Margriet van de Vooren (CDA) en Peter Weyers (GroenLinks). De afwezige leden René Olthof (Beter De Bilt), Frans de Ruiter (SP) en Gija Schoor (PvdA) leggen de eed of belofte later af.

Krakers Nijepoortschool
Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt) vraagt samen met Henric de Jong Schouwenburg (VVD) in een motie om een slagvaardige procedure uit te werken die in de nabije toekomst een vergelijkbare situatie als bij de Nijepoortschool, waar krakers de school hebben bezet, moet voorkomen. Wethouder Mieras zegt dat er nu al op de wijze die de motie voorstaat wordt gewerkt maar dat het hier niet goed gegaan is. 'De beste manier om leegstand te voorkomen is zorgen dat het niet leeg komt te staan. We kijken wat we op korte termijn met het pand kunnen doen en parallel wat een permanente invulling kan zijn.' Burgemeester Sjoerd Potters stelt dat er geen sprake is van grote overlast. Bovendien betreft een deel van de motie de bevoegdheid van de burgemeester. Na de eerste termijn wordt de motie gewijzigd maar die krijgt geen meerderheid van de raad.

Voorstellen
De raad stelt de verklaring geen bedenkingen omgevingsvergunning Veldlaan 1 in Groenekan vast. In stemverklaringen wordt het gebrek aan communicatie met belanghebbenden en omwonenden betreurd. Verder wordt de gewijzigde Gemeenschappelijke Regeling RDWI vastgesteld evenals de Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein De Bilt 2018. De Verordening op de raadscommissies De Bilt 2018 wordt gewijzigd aangenomen. Amendementen van Forza om spreekrecht voor burgers in de commissies in te voeren over onderwerpen die niet op de agenda staan, en het toevoegen van een punt rondvraag aan de agenda van de commissievergaderingen worden verworpen. Een amendement van de SP over twee commissies zonder agendering wordt na hoofdelijke stemming verworpen. Het amendement van Bilts Belang over de samenstelling van de commissies wordt aangenomen. Een motie van de SP om de commissieavonden op twee verschillende dagen in dezelfde week te plannen wordt na hoofdelijke stemming aangenomen.

Benoemingen
Johan Slootweg (SGP) wordt bij acclamatie benoemd tot vicevoorzitter van de gemeenteraad. Tot (vice-)voorzitters van de raadscommissies worden bij acclamatie benoemd: Jette Muijsson (Beter De Bilt), Krischan Hagedoorn (PvdA), Dolf Smolenaers (D66) en Henk Zandvliet (GroenLinks). Na schriftelijke stemming worden Michiel van Weele (D66) en Theo Aalbers (ChristenUnie) benoemd tot lid van de rekenkamercommissie. Verder worden de voorstellen voor de benoeming van raadsleden voor de auditcommissie, raadsrapporteurs en werkgeverscommissie voor de griffier bij acclamatie aangenomen.

Rattenprobleem
Peter Schlamilch (Forza) stelt een aantal vragen over de aanpak van het rattenprobleem. Wethouder Rost van Tonningen antwoordt dat er gewerkt wordt aan een plan van aanpak dat zo snel mogelijk moet worden afgerond. Hij heeft alle hoop dat het plan bij de volgende raadsvergadering kan worden aangeboden. Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt) vraagt of voor de rattenbestrijding voldoende financiële middelen zijn. De wethouder antwoordt dat het een onbekend terrein is waarover in de Kadernota een keuze gemaakt moet worden. Op de vraag van Christiaan van Nispen tot Sevenaer (VVD) of de coördinator financiële richtlijnen heeft meegekregen antwoordt de wethouder: 'Wat noodzakelijk is komt op papier. Daar komt een prijskaartje aan en het is aan de raad daar in de Kadernota een keuze uit te maken.'   

Aanwezige nieuwbenoemde commissieleden legden de eed of belofte af.