Oorlogsslachtoffers worden herdacht

Algemeen Algemeen

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei worden de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien herdacht. In de gemeente De Bilt vinden meerdere herdenkingen plaats.

door Henk van de Bunt

De herdenking in Bilthoven vindt op 4 mei plaats bij het monument bij het gemeentehuis aan de Soestdijkseweg-Zuid 173. Om 19.35 uur vertrekt de stille tocht vanuit hoek Soestdijkseweg-Zuid / Kortelaan en vanuit hoek Soestdijkseweg-Zuid / Antonie van Leeuwenhoeklaan naar het monument bij gemeentehuis Jagtlust. Daar klinkt het Taptoe-signaal en aansluitend zijn er twee minuten stilte, gevolgd door twee coupletten van het Wilhelmus. Leerlingen van de Groen van Prinstererschool ontsteken het herdenkingsvuur, burgemeester Sjoerd Potters spreekt enkele woorden, er is een muzikaal intermezzo door Julia Bronkhorst en een toespraak van de heer Henry Kalb, wiens vader ondergedoken gezeten heeft bij de familie Bakker, waarvan de enige nog levende zoon in Bilthoven woont. In 2016 heeft de familie Bakker hiervoor postuum een Yad Vashem-onderscheiding ontvangen. Na opnieuw een muzikaal intermezzo door Julia Bronkhorst draagt de heer Moolenaar een gedicht voor en zijn er kransleggingen.

Herdenking Maartensdijk
Vrijdag 4 mei zal wethouder Madeleine Bakker-Smit om 19.00 uur de bijeenkomst in de Kerk van St. Maarten (Nachtegaallaan) openen en zullen Florus van Amerongen en Bertine Oostveen-de Rooy namens resp. zijn vader en haar grootvader in verhalende vorm bijdragen leveren. Het slotwoord zal worden uitgesproken door pastor Gerard de Wit. Er zijn muzikale bijdragen van Aalt van de Beek (altviool) en het Algemeen Zangkoor Maartensdijk. Na een stille tocht naar het Maertensplein zullen er bij de vlag koralen worden gespeeld door muziekvereniging Kunst en Genoegen. Deze muziekvereniging verzorgt ook de begeleiding bij het zingen van twee coupletten van het Wilhelmus, na de traditionele twee minuten stilte voor over- en herdenking. Anne van Renswoude en Gerdine van der Meijden dragen een gedicht voor. Na afloop is er een mogelijkheid voor koffie/thee bij Servicecentrum Maartensdijk in Dijckstate aan het Maertensplein.