Een juichende Linda Nap scoort de 15-14.
Een juichende Linda Nap scoort de 15-14. Foto: DOS

DOS komt net te kort

Op de dag na Koningsdag was het de vraag of Oranje boven (DOS) of Oranje onder (TZ) de winst zou pakken. Uiteindelijk waren het de oranje-broeken uit Maartensdijk die het van de oranjehemden uit Westbroek wisten te winnen.

DOS heeft pas drie punten, maar verliest over het algemeen maar met kleine cijfers. Van die drie punten behaalde DOS er wel twee in de openingswedstrijd van het seizoen tegen TZ. Beide ploegen uit de gemeente De Bilt ontmoetten elkaar dit seizoen voor het eerst sinds jaren, dus de Maartensdijkers hadden nog wel wat recht te zetten. Waar DOS de laatste twee wedstrijden verloor, wist TZ beide duels wel te winnen.

Begin
In het begin van de wedstrijd was ook goed te zien dat zij met meer zelfvertrouwen speelden dan de thuisclub. DOS begon een beetje lauw aan de wedstrijd. TZ, met een sterke rebound, kon in aanvallend opzicht blijven herhalen. Halverwege de eerste helft keek DOS tegen een 3-8 achterstand aan. Richting de rust kreeg de thuisclub wat meer greep op het spel van TZ en konden zij de achterstand wat verkleinen. Halverwege stond een 7-10 stand op het scorebord.

Terecht
Na rust was de eerste goal nog voor TZ, maar DOS had nieuwe energie getankt in de kleedkamer. De thuisclub knokte zich fantastisch terug van een 7-11 achterstand naar een 12-11 voorsprong. Vanaf dat moment was het een weer een echte wedstrijd, waarbij DOS de boventoon voerde. Bij 16-15 stonden de Westbroekers nog steeds voor. TZ plaatste op dat moment enkele tactische wissels, die het tij wisten te keren. De ingevallen Reinier Enschede was belangrijk en hielp het vak over het dode punt heen. TZ nam weer het initiatief en vlak voor tijd gooide Rianne Kruit via een strafworp de wedstrijd op slot. Met 17 - 20 was de tweede streekderby van het seizoen een prooi voor TZ. Bij 17-18 leek het alsof DOS weer langszij kon komen, maar was het toch het meer ervaren TZ dat op het beslissende moment scoorde en de wedstrijd besliste. DOS verloor uiteindelijk met 17-20. Over de gehele wedstrijd gezien een terechte uitslag. De mentale weerbaarheid van DOS is het hele seizoen al groot evenals de inzet. Het gebrek aan ervaring doet de Westbroekers op beslissende momenten in de wedstrijd vaak de das om, zo ook afgelopen zaterdag.

TZ
TZ maakte het zichzelf in de wedstrijd misschien wel onnodig moeilijk. Door het missen van strafworpen in de eerste helft bleef het verschil te overzien voor DOS. In de tweede helft zat DOS aanvallend beter in de wedstrijd, TZ zette daar in de eigen aanval te weinig tegenover. Uiteindelijk trok men in de slotfase de wedstrijd wel naar zich toe. Zo won TZ de tweede streekderby. Een wedstrijd die twee keer in een zeer sfeervolle ambiance gespeeld werd. De ploegen gingen de strijd met elkaar aan, maar er is altijd respect over en weer geweest.

De competitie is nu 'bijna' beslist. Met nog vier speelronden te gaan is de voorsprong op DOS 8 punten en het onderling resultaat is in het voordeel van TZ. Oranje Wit staat ook 8 punten achter TZ: Volgende week speelt DOS tegen Oranje Wit in Dordrecht. Beide teams staan op de onderste plaats met evenwel punten. In de wedstrijd die om 15.30 uur start wordt beslist wie er een plekje gaat stijgen.