Eduard Verhoef heeft zich uitvoerig bezig gehouden met de Koran hetgeen resulteerde in een vertaling ervan.
Eduard Verhoef heeft zich uitvoerig bezig gehouden met de Koran hetgeen resulteerde in een vertaling ervan.

Afstand van de Bijbel tot de Koran is minder dan we ons bewust zijn

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Maartensdijker Eduard Verhoef is theoloog en studeerde Semitische talen. Hij sprak woensdag 18 april voor een tot de laatste stoel bezette zaal van de Ontmoetingskerk in Maartensdijk op uitnodiging van de Historische Vereniging Maartensdijk over het onderwerp: 'de Islam als religieuze hervormingsbeweging'.

In 2015 heeft Verhoef een Nederlandse vertaling van de Koran gemaakt. Vorig jaar heeft hij een 'Uitleg bij de Koran' gepresenteerd. Hij is een nationaal en internationaal vermaard deskundige op het gebied van het vroege christendom. Dr. Eduard Verhoef geeft al jaren cursussen en lezingen over de Koran en de Islam in binnen- en buitenland. Hij werkte als predikant in de Protestantse kerk o.a. in Maartensdijk en was gasthoogleraar aan het Bryn Mawr College (Pennsylvania, VS).

Ontstaan Islam.
Verhoef: 'Dat er in de Koran veel verhalen staan, die we ook in de Bijbel tegenkomen zou niemand hoeven te verbazen. Mohammed werd in 570 na Christus in Mekka geboren. Mohammed trouwde met een rijke weduwe. Hij leidde haar handelskaravanen door het Midden-Oosten. Hij bezocht daar alle landen en kwam daardoor in aanraking met allerlei religies en nam daarbij de inhoud en achtergronden van die religies in zich op. Het verhaal wil, dat gedurende de vastenmaand in 610 Mohammed zich terugtrok in de bergen. Daar verscheen de aartsengel Gabriël aan hem. Deze zei hem dat er geen andere God is dan Allah en dat hij de profeet (boodschapper) van Allah was. Hij had de opdracht om de mensen tot de Islam te bekeren. Mohammed vertelde de boodschap van de Islam en het feit dat iedereen moslim kon worden'.

Sober
'In het begin werden vooral arme mensen en slaven moslim. Mohammed leefde sober. Hij gaf alles wat hij niet nodig had aan de armen. In die begintijd moesten de heersers in Mekka (Saoedi-Arabië) niets van hem hebben. Hij vluchtte daarom naar het 320 km noordelijker gelegen Medina. Van hieruit heeft hij z'n tegenstanders bevochten en kwam hij in 630 als winnaar uit de strijd terug in Mekka. Hij bleek uiterst succesvol te zijn in het verspreiden van de Islam. Bij zijn dood 632 was een groot deel van het Arabisch schiereiland (vnl. Saoedi-Arabië en Jemen) inmiddels islamitisch. Het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Europa waren toen nog Joods of Christelijk. Ook waren er nog gebieden waar men in meerdere goden geloofde

Verspreiding Islam
Arabische kaliefen (zo werden de opvolgers van Mohammed genoemd) breidden de Islamitische religie heel sterk uit. Ze veroverden grote gebieden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In 640 worden Israël en Syrië ingenomen door de Moslims. Ze namen hun geloof en de Arabische gebruiken mee. Overal in het Arabische rijk werden moskeeën gebouwd. Zelfs Spanje werd in de 8e eeuw gedeeltelijk veroverd en verrees er in Cordoba een enorme moskee. Alle christelijke heiligdommen in Jeruzalem waren in handen van de Moslims gekomen. Voor christenen was geen plaats meer, terwijl in 380 juist het Christelijk geloof door de Romeinse keizer Theodosius een staatsgodsdienst was geworden. Pelgrims op weg naar Jeruzalem werden vermoord en 1009 werd het heilige graf in brand gestoken. Daarom werden er vanuit Europa in de 12e en 13e eeuw vier kruistochten georganiseerd, vaak gestimuleerd door de paus in Rome, om Jeruzalem te bevrijden. Alleen de eerste kruistocht was succesvol en werd Jeruzalem op bloedige wijze heroverd. De latere kruistochten zijn om diverse redenen mislukt. Gevolg was dat Arabië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten moslimstaten zijn geworden. Het enige succes van de Christenen is geweest dat het moslim-gedeelte van Spanje definitief werd heroverd en Spanje, dank zij de invloed van de Koning, zo een christelijk land werd.

Deel 2
Het verhaal van Eduard Verhoef bestond uit twee hoofdbestanddelen: Het ontstaan van de Islam en de verspreiding ervan en de relatie tussen de Bijbel en de Koran. Deze week kijken we terug op het eerste deel; een volgend verhaal komt later.