Bloemen en een lintje voor alle jubilarissen. V.l.n.r. Geertrui Lam, Hennie Mulder, burgemeester Sjoerd Potters en Arie Kemp, zittend: Herman Doornenbal.
Bloemen en een lintje voor alle jubilarissen. V.l.n.r. Geertrui Lam, Hennie Mulder, burgemeester Sjoerd Potters en Arie Kemp, zittend: Herman Doornenbal.

Jubilarissen Rode Kruis De Bilt

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 21 april huldigden zo'n 65 vrijwilligers van het Rode Kruis De Bilt hun vier jubilarissen, in hun gebouw De Rinnebeek in De Bilt. Na de toespraak van burgemeester Potters werden alle vier vrijwilligers naar voren gehaald, kregen zij een lintje opgespeld en ontvingen zij een bijbehorende bos bloemen.

'Waarschijnlijk zal dit één van de laatste keren zijn dat wij als afdeling, op deze manier, onze jubilarissen huldigen', vertelt voorzitter Martin Neele. 'Volgend jaar fuseert onze afdeling De Bilt met de afdeling Zeist en Utrechtse Heuvelrug. Een aantal binnen onze afdeling heeft daar moeite mee'.

Balen
Eén van hen is Corrie Tersteeg. 'Ik baal er goed van dat 'Sociale Hulpverlening' wordt afgestoten door het Hoofdkantoor. Past niet meer binnen onze kerntaken, zeggen zij. Als wij deze werkzaamheden echt moeten afstoten proberen wij deze taken elders onder te brengen. Onze werkgroep is op zoek naar diverse mogelijkheden, zoals het oprichten van een nieuwe stichting, zodat wij al die mensen binnen onze regio niet aan hun lot hoeven overlaten'.

Samenvoegen
Sinds enige jaren zijn de verschillende afdelingen binnen het Rode Kruis niet meer zelfstandig, maar onderdeel geworden van het hoofdkantoor in Den Haag. Het landelijke Rode Kruis is ingedeeld in een aantal districten en die weer in afdelingen. Door de Ledenraad is nu beslist om afdeling De Bilt samen te voegen met Zeist en Utrechtse Heuvelrug. Afzonderlijke afdelingen kunnen niet meer zelf beslissen over hun werkzaamheden. Eind 2019/ begin 2020 moet dit zijn gerealiseerd.

Trouw
Ondanks het voor sommigen slechte nieuws, blijven de vrijwilligers 'hun' organisatie trouw. Dat blijkt weer uit de vier jubilarissen van deze avond: Geertrui Lam uit Westbroek (40 jaar vrijwilligster), Hennie Mulder uit Maartensdijk (55 jaar vrijwilligster), Herman Doornenbal uit Hollandsche Rading (60 jaar vrijwilliger) en Arie Kemp uit Maartensdijk (60 jaar vrijwilliger).

· Bijzondere evenementen waarbij Geertrui Lam aanwezig was: vrijwilliger op de Henry Dunant, vakantieweken in Lemele, meedoen aan EHBO-wedstrijden en veel oefenen in het zogenaamde Calamiteitenhospitaal.

· Bijzondere evenementen waarbij Hennie Mulder aanwezig was: vrijwilliger op de Henri Dunant en vakantieweken in Lemele en Driessen (Brabant).

· Bijzondere evenementen waarbij Herman Doornenbal aanwezig was: 25 jaar kaderinstructeur, EHBO-lessen in Amersfoort, Loosdrecht en Utrecht, 10-12X vrijwilliger op de Henri Dunant, hulpverlening aan gehandicapten in Maartensdijk en 8X naar de Vierdaagse in Nijmegen.

· Bijzondere evenementen waarbij Arie Kemp aanwezig was: 3X als vrijwilliger op de Henri Dunant, iedere maand oud papier rijden met de tractor in Groenekan, als vrijwilliger bij de autocross en de Paardendagen in Groenekan (bij de manege St. Maarten) en tijdens koninginne-/ koningsdag.