Logo vierklank.nl
Buitenles kan ook buiten leren zijn.
Buitenles kan ook buiten leren zijn.
Jeugd

Martin Luther Kingschool geeft buiten les

Dinsdag 10 april was het Nationale Buitenlesdag (www.buitenlesdag.nl). Alle kinderen van de Martin Luther Kingschool in Maartensdijk hebben deze dag minimaal één les buiten gevolgd. Dat was geen straf. In een prachtige voorjaarszon hebben de kinderen gelezen, rekensommen gemaakt en materiaal gezocht voor een creatieve verwerking in de klas.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat regelmatig naar buiten gaan goed is voor de leerprestaties. Wetenschapsjournalist Mark Mieras heeft onderzocht dat niet alleen buiten spélen, maar ook buiten léren positieve effecten heeft op kinderen. Kinderen presteren beter op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en overige vakken. Door buitenles hebben kinderen de mogelijkheid om zelf dingen uit te zoeken, op een andere manier samen te werken en meer te bewegen. En meer beweging op school helpt. Sterker nog, gebrek aan beweging remt juist de cognitieve ontwikkeling. Daarnaast heeft alleen al de blootstelling aan natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht een positief effect op het leer- en concentratievermogen van kinderen.

Schooltuin
Daarom worden de buitenlessen niet alleen tot deze dag beperkt. Ook de andere dagen gaan de kinderen regelmatig naar buiten. In ieder geval tijdens de pauzes, maar ook de gymlessen worden regelmatig buiten aangeboden. Daarnaast is het werken in de schooltuin een geliefde bezigheid voor veel kinderen. En waarom moet je altijd een boek lezen achter je tafeltje. Dat kan toch ook prima buiten in de zon. Dit verhoogt ook nog eens het leesplezier.

Beton
Tijdens deze derde editie van de Nationale Buitenlesdag kregen kinderen op maar liefst 2400 scholen in heel Nederland buiten les; 40% meer dan vorig jaar. De volgende editie staat gepland op dinsdag 2 april 2019. De Martin Luther Kingschool doet dan weer mee aan dit initiatief van Jantje Beton en het IVN.        (Arjan Dam)

Meer berichten