Alle leden van de Adviesraad Sociaal Domein De Bilt: Voor Daniëlle Janssen, v.l.n.r. voor Carla Roossen, Marijke Drieenhuizen, Tonny Bitter, Hanneke Toemen, Fenny de Graaf (ondersteuner), achter Joep van der Linden, Hans Voogt, Kees Floor, Yvonne Wesselink, Ad van Zijl, Ritie van Rooijen, Hafid Sedoukki en Bart van den Dolder.
Alle leden van de Adviesraad Sociaal Domein De Bilt: Voor Daniëlle Janssen, v.l.n.r. voor Carla Roossen, Marijke Drieenhuizen, Tonny Bitter, Hanneke Toemen, Fenny de Graaf (ondersteuner), achter Joep van der Linden, Hans Voogt, Kees Floor, Yvonne Wesselink, Ad van Zijl, Ritie van Rooijen, Hafid Sedoukki en Bart van den Dolder.

Nieuwe Adviesraad Sociaal Domein De Bilt

Algemeen Algemeen

door Marijke Drieenhuizen

Afgelopen dinsdag is op feestelijke wijze de oprichting van de Adviesraad Sociaal Domein De Bilt (ASD De Bilt ) gevierd. Deze adviesraad, bestaande uit 13 betrokken inwoners van de gemeente De Bilt, gaat de gemeente gevraagd en ongevraagd adviseren over alle terreinen die het sociaal domein omvatten.

Het gaat over de Wet Maartschappelijke Ondersteuning (WMO), de Jeugdwet en de Participatiewet. In de adviezen wordt nu zoveel mogelijk een totaal afweging gemaakt. Wethouder Anne Brommersma was aanwezig en deelde met de aanwezigen dat hiermee voor haar een wens in vervulling is gegaan: één brede raad die over het hele sociale domein adviseert en meedenkt.

Werking
In 2007 is de eerste Wet Maatschappelijke Ondersteuning in werking getreden. In De Bilt is toen de Wmo Adviesraad De Bilt (WAR) opgericht die het college gevraagd en ongevraagd adviseerde over het voorgenomen beleid. In 2015 is de nieuwe wet aangenomen en werden taken van de overheid naar de gemeente overgeheveld inclusief een bezuinigingsoperatie: de veelbesproken decentralisatie van taken en bevoegdheden. De WMO Adviesraad heeft toen een hele drukke periode gekend ten aanzien van advisering gemeente op voorgenomen beleid. Gemeenten werden toen verantwoordelijk voor grote delen van de WMO, de Jeugdwet en de Participatiewet. Vanaf dat moment werden in den lande ook adviesraden omgevormd tot brede adviesraden die over al deze wetten adviseren en zo mogelijk al meedenken tijdens de voorbereiding om te komen tot goed beleid voor alle inwoners.

Bredere belangenafweging
Om te komen tot een brede raad is al in 2016 gestart met gesprekken tussen de WMO adviesraad en de Cliëntenraad Sociale Zaken De Bilt. Deze Cliëntenraad zet zich in voor mensen met een uitkering, zij geven individuele adviezen aan inwoners van De Bilt en kijken ook of de afspraken die in het beleid gemaakt zijn ook goede resultaten opleveren voor de mensen om wie het gaat. Een andere taak was het schrijven van adviezen aan het college over voorgenomen beleid. De gesprekken hebben geresulteerd in een splitsing van taken: de Cliëntenraad blijft zich inzetten voor de belangen van de mensen die te maken hebben met de Participatiewet en het advieswerk wordt overgedragen aan de Adviesraad Sociaal Domein. Twee leden van de Cliëntenraad maken nu ook deel uit van de adviesraad.

Ook de Ouderenraad De Bilt is in 2017 op verzoek van de wethouder aangesloten bij deze gesprekken en ook daar heeft het geleid tot een splitsing van taken. De Ouderenraad gaat zich volledig richten op belangenbehartiging en het advieswerk is overgedragen aan de Adviesraad Sociaal Domein. Drie leden van de Ouderenraad zijn overgestapt naar de adviesraad en één lid gaat deel uitmaken van een werkgroep binnen de adviesraad. De adviesraad heeft hierdoor mensen binnengehaald met veel kennis over burgers met een uitkering en de mogelijke problemen die dit met zich meebrengt en over ouderen en de problematiek waar zij mee te maken hebben.

Mascotte
Tonny Bitter is voorzitter van de Cliëntenraad en tegenwoordig ook lid van de Adviesraad Sociaal Domein. Tijdens haar speech overhandigde zij een mascotte aan voorzitter Hans Voogt. Deze mascotte had zij in 2005 bij de oprichting van de Cliëntenraad ontvangen van de toenmalige wethouder mevrouw R.C.M. Stadhouders. Tonny Bitter: 'De mascotte is veelkleurig, werd mij destijds verteld, zodat ieder lid een eigen inbreng heeft, het heeft spiegels als ogen, zodat de raadsleden reflecteren op de belangen van de cliënten, maar het heeft ook belletjes, zodat gevraagd en ongevraagd bij het college aan de bel kan worden getrokken. De mascotte verbeeld acht wijsheden. De Adviesraad Sociaal Domein heeft acht verschillende werkgroepen: toegankelijkheid, werk en inkomen, minderheden, zorg en welzijn, wonen, verzilvering en jeugd. Vele intellectuele en intelligente mensen hebben hier een mening of visie over, maar wat is wijsheid? Graag draag ik de mascotte over aan de voorzitter van de nieuwe adviesraad en ik wens hem en de overige leden wijsheid toe'.

Hans Voogt was blij verrast met deze mascotte en zal het een mooie plek geven in zijn werkkamer. Hans Voogt: 'Wij hebben een enthousiaste groep meedenkers en mee doeners vanuit alle kernen van de gemeente De Bilt en ik beloof dat wij als raad het beleid kritisch zullen volgen en dat wij bij zullen dragen aan dat beleid door onze adviezen en dialoog'.

Meer informatie
De Adviesraad Sociaal Domein De Bilt is van start gegaan. De website moet nog worden aangepast maar daar is al wel te zien welke adviezen de afgelopen jaren zijn uitgebracht. Via de website kan ook contact worden opgenomen. Deze informatie is te vinden op www.wmoadviesraaddebilt.nl