Met man en macht wordt aan het opgraven van de herdenkingsplaat gewerkt.
Met man en macht wordt aan het opgraven van de herdenkingsplaat gewerkt.

Herdenkingsplaat verhuist opnieuw

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Op het NS-station te Bilthoven bevindt zich een plaquette ter nagedachtenis aan Antonie G. van den Dungen, een personeelslid van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen is omgekomen. De plaquette werd onthuld op 11 november 1948 in de hal van het stationsgebouw. De plaquette werd al meerde keren op een andere plaats aangebracht. Vrijdag mogelijk voor de laatste keer.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op 2 november 1944 Antonie Gerrit van den Dungen (1912-1944), met nog vijf andere personen, tijdens een bombardement op het in aanbouw zijnde Erftstadion in Duitsland, gedood. Station Bilthoven heeft vanaf 11 november 1948 verschillende herdenkingsplaten en -plaatsen voor Van den Dungen gehad. De oorspronkelijke herdenkingsplaat in de stationshal van Bilthoven werd onthuld in november 1948. Helaas had men zijn naam onjuist gespeld. Op verzoek van zijn zoon werd er in 1960 een nieuwe plaat met herziene tekst onthuld in de wachtkamer van het station te Bilthoven. Wegens vandalisme werd deze koperen plaquette in 2005 verwijderd en een jaar later werd een nieuw type in afwijkende vormgeving (op een sokkel) op het station geplaatst. Het gedenkteken is op 27 april 2012 geadopteerd door een plaatselijke Juliana(-basis)school.

Plaats
Op steeds meer stations (ook in Bilthoven) zijn toegangspoortjes in gebruik genomen. Zo vergroot men volgens NS de veiligheid op een station en in de trein en vermindert (ook weer volgens NS) het aantal zwartrijders. De toegankelijkheid tot de stations wordt daardoor steeds meer 'functioneel', d.w.z. afgestemd op het reizen. Dit was de reden, dat voor de herdenkingsplaat opnieuw een andere plaats gevonden diende te worden. De voorkeur ging uit naar een meer algemeen openbare ruimte. Vrijdag 13 april waren leerlingen van groep 4b van de Julianaschool actief bij de verplaatsing betrokken.

Leerlingen van Julianaschool groep 4b hebben de plaquette + sokkel verplaatst.