Informateur Fred van Lemmen.
Informateur Fred van Lemmen.

Informateur behoedzaam op weg naar nieuwe coalitie

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Op donderdag 29 maart gaven de nieuw gekozen fracties in de gemeenteraad van De Bilt een beschouwing op de verkiezingsuitslag. De VVD werd met vijf zetels de grootste partij en kreeg daarmee het voortouw bij de formatie voor een nieuw college. VVD-fractievoorzitter Fred van Lemmen voerde als informateur meteen na de verkiezingen verkennende gesprekken met alle partijen.

In deze gesprekken kwam onder meer aan bod waar de gemeente over vier jaar zou moeten staan en wat het nieuwe college dan bereikt moet hebben. Er zijn speerpunten opgesteld gericht op zichtbare en merkbare veranderingen waar de inwoners van De Bilt wat aan hebben. Deze punten houden verband met duurzaamheid, woningbouw, mobiliteit, maatschappelijk vastgoed en resultaat gericht werken. Informateur Van Lemmen heeft deze speerpunten aan de lijsttrekkers van alle partijen voorgelegd met de vraag ermee akkoord te gaan of af te wijzen. Op basis hiervan, de gesprekken met de partijen en de partijprogramma's heeft Van Lemmen de partijen GroenLinks, CDA en PvdA uitgenodigd voor overleg om de mogelijkheden voor een coalitie nader te verkennen. De VVD ziet bij deze partijen veel overeenkomsten in de visie op bepaalde onderwerpen en vindt dat ze elkaar inhoudelijk goed aanvullen. Ook ervaart de VVD een duidelijke drive bij deze partijen om tot concrete resultaten te komen. Naast een mogelijke samenwerking wordt ook nog gekeken naar mogelijkheden voor uitbreiding en of gedoogsteun door andere partijen.

Luisteren naar inwoners
In zijn beschouwing op 29 maart haalde Van Lemmen een citaat uit de NRC aan waarin stond wat inwoners tegenstaat. 'Het zijn niet echt de vergezichten die de kiezer doen afhaken. Waar men steeds meer genoeg van heeft is het politieke circus, de minidebatjes, toneelstukjes, het eindeloos vliegen afvangen, de ingestudeerde parmantige oneliners en het eindeloze gekakel achteraf, dat voor beschouwing door moet gaan.' Fred van Lemmen leidt daaruit af dat er behoefte is aan een volksvertegenwoordiging, een gemeenteraad en een college die luisteren naar inwoners. 'De tijd van campagnevoeren is voorbij, het gaat nu om uitvoeren. Dat vraagt om creativiteit, daadkracht en het grote geheel zien.' Tijdens diezelfde beschouwingen noemde Menno Boer de VVD, GroenLinks, CDA en PvdA de gewenste coalitie van de SP. Dat biedt perspectieven voor gedoogsteun.

Verkenning
VVD, GroenLinks, CDA en PvdA hebben inmiddels gesprekken gevoerd over de contouren voor een mogelijk coalitieakkoord. Deze partijen hebben 14 van de 27 raadszetels. Ook heeft Van Lemmen gezocht naar punten waarop raadsbreed overeenstemming gevonden kan worden. Op basis van de gesprekken heeft hij vijf punten aan de raadsfracties voorgelegd waarop een raadsakkoord mogelijk zou zijn. Dat zijn punten die verband houden met duurzaamheid, woningbouw, mobiliteit, maatschappelijk vastgoed en resultaat gericht werken. In deze fase is er uiteindelijk op één onderdeel al volledige overeenstemming bereikt. Van Lemmen benadrukt dat, gezien de opgaven waar de gemeente voor staat, een breed gedragen coalitie noodzakelijk is, maar zeker ook een gemeenschappelijke visie en aanpak op een aantal punten. Het benoemen van raadsbrede zaken is daar onderdeel van. Hoewel op dit moment niet op alle punten overeenstemming is, wil de VVD bij de coalitiebespreking hier nogmaals aandacht voor vragen.