De taart wordt aangesneden door Carla Heerschop voor v.l.n.r. Ton van Doorn, Lout Bracke en Hein Banken.
De taart wordt aangesneden door Carla Heerschop voor v.l.n.r. Ton van Doorn, Lout Bracke en Hein Banken.

Leercentrum Seniorweb naar Idea

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Vrijdag 13 april vond de feestelijke overdracht van het Leercentrum van Seniorweb Maartensdijk plaats in De Vierstee, aan de Nachtegaallaan in Maartensdijk. Het Leercentrum was altijd onderdeel van Mens De Bilt, maar valt nu onder Idea. Vanaf heden kan iedereen op deze nieuwe locatie terecht met vragen over (het gebruik van) computers of andere digitale apparaten.

Seniorweb is een landelijke vrijwilligersorganisatie, die zich al meer dan twintig jaar inzet om de cumputerkennis van senioren te verhogen. Dit gebeurt in Leercentra, gevestigd door het hele land, waaronder Maartensdijk en Bilthoven. Ook in de regio zijn diverse Leercentra te vinden, waaronder in de gemeenten Zeist, Soest en Bunnik.

Afscheid
'Het Leercentrum is gedurende tien jaar in Servicecentrum Maartensdijk gevestigd geweest', vertelt Ingrid van Maarschalkerweerd van Mens De Bilt. 'Maar na de laatste verbouwing werd het toch tijd om naar een andere ruimte om te zien. Uiteindelijk hebben wij die gevonden bij Bibliotheek Idea Maartensdijk in De Vierstee. En vandaag is de dag van het formele afscheid'.

Vrijwilliger
Alle vrijwilligers gaan over naar Idea. Lout Bracke, Ton van Doorn en Hein Banken zijn al vrijwilliger sinds 2008, met veel plezier.'Wij zijn alle drie van de computers', vertelt Van Doorn. 'En wij vinden het leuk om iedereen wegwijs te maken in de wereld van de pc'. 'De heren zijn over het algemeen meer met techniek bezig, terwijl onze vrijwilligsters meer van de toepassingen zijn zoals 'hoe gebruik ik Social Media', 'hoe kom ik op Facebook, of hoe kom ik eraf?', vult coördinator Carla Heerschop aan. 'Wij zoeken overigens nog meer vrijwilligers die iets kunnen en willen vertellen over het gebruik van social media. Ook vrijwilligers die kunnen helpen met Apple-apparaten zijn welkom'.

Cursussen
Van beginner tot gevorderd pc gebruiker, voor iedereen zijn wel cursussen te vinden bij Idea. Met de cursus ' Oefenen met muis en toetsenbord' wordt de elementaire kennis bijgebracht. Banken: 'Om je computer goed te kunnen gebruiken, is een goede muisvaardigheid belangrijk. Ook weten hoe een toetsenbord in elkaar steekt, is een vereiste. Waar staan de letters en cijfers, welk teken dient waarvoor. Voor veel beginners zijn dit lastige zaken om onder de knie te krijgen. Daarom oefenen wij veel met onze cursisten'.

Overheid
Deze cursus kan goed worden aangevuld met het omgaan met de digitale overheid. Veel afspraken met bijvoorbeeld de gemeente moeten tegenwoordig digitaal. Een afspraak maken voor het verlengen van rijbewijs, paspoort of id-kaart, alles verloopt via internet. Nieuws over de gemeente wordt op de website geplaatst. 'Steeds meer en meer verloopt digitaal', vertelt Van Doorn. 'Zelfs het doen van je belastingaangifte verloopt digitaal. En voor al die diensten van de overheid heb je altijd een DigiD nodig. In een van onze cursussen leren wij hoe je je DigiD kunt aanvragen, hoe je deze activeert en wat je er vervolgens mee kunt doen'. Deze cursus bestaat uit drie dagdelen en is gratis. Alleen voor het cursusboek moet worden betaald.

Onderhoud
Iedereen die een pc heeft, weet dat deze onderhoud nodig heeft. Op het gebied van veiligheid kun je zelf al veel doen. 'In de cursus ' Veiligheid en onderhoud voor uw pc' komen beide onderwerpen uitgebreid aan bod', vertelt Lout Bracke. 'Wij behandelen diverse instellingen, het bureaublad, het configuratiescherm, verschillende gebruikersaccounts en wij leren je een back-up te maken, zodat je gegevens altijd veilig zijn en niet opeens in het luchtledige verdwijnen. Verder geven wij tips over het opschonen van de pc'. Deze cursus is niet alleen handig voor senioren, ook jongeren kunnen veel opsteken van de tips van deze die-hards op computergebied. En als zijzelf het antwoord even niet weten, wordt het opgezocht of nagevraagd bij één van hun collega's. Iedereen die meer wil weten over cursussen bij Idea kan op hun website terecht: www.ideaculuur.nl/computercursussen, of kan informeren bij de coördinator Carla Heerschop, cheerschop@ideacultuur.nl, tel. 030 2299003.

Vrijwilliger Lout Bracke (l) legt een programma uit aan vrijwilliger Ton van Doorn (r).