Frank Diepstraten op de Patioschool (Weltevreden): 'De voorbespreking van de film op school draagt extra bij aan de beleving door de kinderen'.
Frank Diepstraten op de Patioschool (Weltevreden): 'De voorbespreking van de film op school draagt extra bij aan de beleving door de kinderen'.

Zevende Spiritueel Filmfestival De Bilt

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 april gaan de deuren van de Michaëlkerk open voor het 7e Spirituele Filmfestival. Het begrip spiritualiteit gaat over wat bepalend is voor het innerlijke leven en de mens in diepste zin raakt. Gekozen is voor een selectie van prachtige films uit meerdere landen. Films waarvan je de beelden mee naar huis neemt, die je bezighouden, dit jaar met het bindende motto: innerlijke kracht.

Bijzonder is dat elk jaar een aantal complete klassen (groep 7 en 8) van de Patio en Michael basisscholen afkomt op het filmfestival. De 'schoolfilm' vindt altijd plaats op de vrijdagochtend, en natuurlijk is de film verantwoord voor deze groep. Er komen meestal honderd kinderen op  de vrijdagochtend, onder begeleiding van de leerkrachten. Frank Diepstraten, voormalig schooldirecteur van de Laurenschool, gaat vooraf naar de scholen om een inleiding te geven op het thema van de film: 'De voorbespreking van de film op school draagt extra bij aan de beleving door de kinderen. We zien vaak dat de film een diepe indruk op hen maakt, soms is het nog minuten lang muisstil als de film afloopt. Maar dat zien we ook bij de middag- en avondvoorstellingen met de volwassenen'.

Programma
Op vrijdag 13 april om 10.00 uur wordt gestart met 'Brieven aan God': Een ziek kind biedt inspiratie voor velen. Letters to God uit 2010 is gebaseerd op het echte verhaal van de 8-jarige Tyler Doherty die kanker heeft, en worstelt met zijn ziekte en zijn omgeving. Eveneens op vrijdag 13 april (14.00 uur) is de film 'Deux Jours Une Nuit' geprogrammeerd. Hoever gaat de solidariteit tussen medewerkers van een onderneming? Kunnen collega's van een bescheiden bonus afzien, zodat éen van hen haar werk houdt? Een jonge moeder (Sandra) is ziek geweest en zal ontslagen worden, tenzij zij haar collega's van een klein bedrijf kan bewegen van hun bonus van € 1000 af te zien.

Zaterdag
Ook op vrijdag 13 april om 20.00 uur draait 'Still Life'. Hoe eenzaam is het om alleen te sterven, waarna niemand op je crematie of begrafenis verschijnt? De gemeenteambtenaar John May (door Eddie Marsan, bekend van Sherlock Holmes) is belast met het vinden van nabestaanden van overledenen die door iedereen zijn vergeten. Als laatste voorstelling is er zaterdag 14 april om 20.00 uur de film 'Lion'. Het verhaal van student op zoek naar zijn Indiase familie. Als vijfjarig kind raakt de hoofdpersoon Saroo zijn broer kwijt, waardoor hij uiteindelijk verloren raakt in het gewoel van Calcutta.

Alle films zijn in het Nederlands ondertiteld. De locatie is de Michaëlkerk, Kerklaan 31, De Bilt, de toegang is gratis en voor koffie of een drankje wordt een kleine bijdrage gevraagd. Aanmelden: www.katholiekekerkdebilt.nl, info@katholiekekerkdebilt.nl, tel. 030 2200025.