Kinderen konden een bijenhotel maken op de markt.
Kinderen konden een bijenhotel maken op de markt.

Lentemarkt op de Dorpsmarkt De Bilt

Algemeen Activiteiten

door Walter Eijndhoven

Biltsheerlijk organiseerde vrijdag 6 april op de kruising Dorpsstraat en de Burgemeester de Withstraat in De Bilt haar tweede markt voor lokale en duurzame producten. Bezoekers konden bij producenten uit de directe omgeving terecht voor verse groenten, fruit, vruchtendranken en nog veel meer, onder het genot van live-muziek.

Na de (eerste) gezellige kerstmarkt op 15 december vorig jaar, vonden Maaike Noorlander, Joanne Ronhaar en Willy Douma van Biltsheerlijk het tijd voor een vervolg van deze markt.

'Dit keer is het een echte lentemarkt', vertelt Maaike Noorlander. 'Bezoekers kunnen terecht voor de meest heerlijke producten, vers uit onze eigen regio'. Aan de kinderen was ook gedacht. Met een boor, en een beetje hulp, konden zij een bijenhotel maken in één van de kraampjes op het plein. 'Tijdens deze markt schenken wij ook veel aandacht aan de bij en haar leefomgeving', vult Ronhaar aan. 'Enig idee wat dit is? Een aardpeer. Deze krijgt een grote gele bloem, net als een zonnebloem. Veel bijen komen op deze bloemen af. Verder hebben wij ook nog zaadbommen. Na het uitkomen van deze zaden ontstaat een heel bed van bloemen, die veel honing opleveren voor bijen en hommels'.

Evenement
Veel bezoekers van de markt vinden het leuk dat Bilts Heerlijk deze evenementen organiseert. 'Ja, deze markt staat nu nog onder de noemer 'evenement', legt Douma uit. Vanuit de gemeente is ons toegestaan om nog een paar van deze evenementen te organiseren. De volgende vindt plaats op vrijdag 1 juni en de laatste op vrijdag 6 juli, beide van 15.00 tot 20.00 uur. Daarna moeten wij een marktvergunning aanvragen bij de gemeente. Hoe wij dat gaan doen, weten wij nog niet'. Om het geheel op te luisteren werden bezoekers, vanaf 17.00 uur getrakteerd op live muziek