Alle deelnemers van de ochtendsessie van de bijscholing autorijden met deelnamecertificaat.
Alle deelnemers van de ochtendsessie van de bijscholing autorijden met deelnamecertificaat.

Van bijscholing autorijden naar bewust rijgedrag

Algemeen Algemeen

door Kees Diepeveen

Veilig Verkeer Nederland afdeling De Bilt heeft in samenwerking met Gemeente De Bilt op maandag 26 maart weer een bijscholingscursus gegeven voor automobilisten vanaf 50 jaar. Doel is de deelnemers bewuster te maken van hun rijgedrag om daarmee veiliger verkeersgedrag te bevorderen. In totaal hebben 41 mensen deelgenomen.

De bijscholing vond plaats in het gebouw van SVM in Maartensdijk en bestond uit drie onderdelen. Allereerst een gehoortest met daarna een ogen- en reactietest. De deelnemers kregen direct een reactie op de gemaakte tests. Vervolgens maakten de deelnemers een rit van 45 minuten in hun eigen auto met een rittenadviseur naast zich. Na afloop volgde een nagesprek waarin rijgedrag en handelen  werd besproken. Het derde onderdeel betrof de theorie-instructie. Ook een belangrijk onderdeel van de bijscholing omdat in de afgelopen 10 jaar 40% van de verkeersregels is gewijzigd. Tussen de onderdelen door maakten alle deelnemers een schriftelijke verkeersquiz om de algemene verkeerskennis te testen.

Na afloop van de cursus werden de bewijzen van deelname aan de deelnemers uitgereikt door wethouder Rost van Tonningen. De wethouder gaf hierbij aan de bijscholing erg nuttig te vinden en te trachten de volgende bijscholing als deelnemer bij te wonen. Alle deelnemers waren zeer tevreden over deze bijscholingscursus en raden automobilisten van boven de 50 jaar aan om hieraan deel te nemen. De bijscholingscursus vindt twee maal per jaar plaats.