Dat wil ik 'effe' kwijt…

Algemeen Dat wil ik effe kwijt.....

In de laatste Vierklank (van 21-3), onder gemeentenieuws las ik dat er nog even 142 bomen gekapt moeten worden, omdat ze zogenaamd ziek zijn; ik dacht dat de griepepidemie nu wel voorbij was.

Voor mij als boomchirurg, die juist er voor gaat om bomen lang te laten leven, was dit bericht absoluut te ongenuanceerd en het zou tenminste aan de bewoners van de gemeente De Bilt, beter moeten worden uitgelegd wat er mis is. Ook een onveilige boom kan vaak geholpen worden. Een boom is nu eenmaal niet zomaar ziek, daar ligt vaak een oorzaak aan ten grondslag en misschien is deze ook te verhelpen c.q. te genezen.

Boomchirurgie
50 jaar geleden introduceerde ik het nieuwe beroep 'boomchirurgie' c.q. boomverzorging in Nederland. Daarom is het echt tijd, dat ook een betere uitleg door de gemeente aan de burgers wordt gegeven. Want tenslotte zijn het nog altijd de bomen van de bewoners, bomen die er voor zorgen, dat onze gemeente zo mooi is en iedere dag voor ons de lucht zuiveren van fijnstof en ultrafijnstof. Jonge bomen kunnen dat een stuk minder goed dan oude bomen. Jonge bomen doen er lang over om weer oud te worden.

Allemaal
Gezonder als hier kun je niet wonen, dankzij deze bomen 'van ons allemaal'. Bovendien is het al 21 maart geweest; dan mag je echt geen bomen meer kappen, daar het broedseizoen van de zangvogels al begonnen is!

Jorn Copijn, Groenekan

!