De molen is weer in volle pracht te aanschouwen.
De molen is weer in volle pracht te aanschouwen.

Molen Geesina maalt en draait weer

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Molen Geesina in Groenekan kan weer volop draaien en malen. Zaterdag 7 april wordt de korenmolen officieel in gebruik genomen na een restauratie van bijna een jaar. Utrechts Landschap heeft de romp van de molen gerestaureerd. Deze is voor een belangrijk deel opnieuw gemetseld. De restauratie van de molen uit 1853 is mede mogelijk dankzij de betrokkenheid van lokale vrijwilligers die een crowdfundingsactie organiseerden.

De dikke massieve molenromp van molen Geesina was in de afgelopen tientallen jaren verschillende keren gerestaureerd, maar desondanks nog steeds in slechte staat. Door lekkage en bevriezing bestond er vrijwel geen verband meer tussen de buiten- en binnenschil. Een groot probleem, want bij het draaien en malen komen zulke grote krachten vrij dat de veiligheid in het geding kwam.

Romp
Bestuurslid Peter Paternotte vertelde eerder al: 'Alleen de stelling moest deels nog vernieuwd worden, maar dat heeft inmiddels plaatsgevonden, zodat wij dit seizoen weer volop aan de slag kunnen en een volwaardig molenbedrijf kunnen voeren. Voorlichtster Kim Slaats (Utrechts Landschap) vertelt: 'De stenen romp is in 2017 voor een deel afgebroken en opnieuw opgemetseld. Speciaal voor de restauratie zijn 42.000 IJsselsteentjes gebakken door een steenfabriek in Deest. Om instorting te voorkomen, was de molen gestut met een groot aantal boomstammen. Hierna werd het slechte deel van de romp afgebroken waardoor een groot gapend gat ontstond. Vanaf mei hebben twee metselaars stug doorgewerkt om het gat met de 42.000 stenen te dichten. In november was de klus geklaard. Omwille van een goede uitharding kon er in 2017 nog niet gedraaid en gemalen worden. Het voegwerk is nu voldoende uitgehard, waardoor de molen weer vol in bedrijf kan'.

Kosten
De kosten voor de restauratie bedroegen 300.000 euro. Stichting De Utrechtse Molens heeft de helft van dit bedrag betaald. De andere helft is bijeen gebracht door twaalf vermogensfondsen en de crowdfundingsactie 'Draag uw steentje bij!'. Deze actie was mogelijk dankzij de vrijwilligers van Molen Geesina en leverde bijdragen op uit het dorp Groenekan, van Beschermers van Utrechts Landschap en van gemeente De Bilt.

Bezoek
Korenmolen Geesina is van april tot en met oktober iedere zaterdag open voor bezoek. Ook de molenwinkel met streekproducten is zaterdags open. Groepen kunnen de molen op afspraak bezoeken. Meer informatie is te vinden op www.geesina.nl. De (her-)opening is zaterdag 7 april rond 11.00 uur; burgemeester Sjoerd Potters (gemeente De Bilt) licht dan de vang, waarmee de molen in gang wordt gezet. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via Peter Paternotte van Stichting Molen Geesina: ppenaf@planet.nl

Voor korenmolen Geesina werd het afgelopen jaar gedomineerd door de restauratie ervan en alles wat daar aan vast zat.