Logo vierklank.nl
 Freek Pul toont de kapotte bijenkasten.
Freek Pul toont de kapotte bijenkasten.
Algemeen

Bijenkasten omgetrapt op kinderboerderij Werkplaats

Tijdens zijn dagelijkse controle op de kinderboerderij bij basisschool van De Werkplaats in Bilthoven, schrok leerkracht Freek Pul bij het zien van zijn kapotgetrapte bijenkasten. Uit boosheid en frustratie zette hij een bericht op Facebook, in de ijdele hoop dat de dader(s) wroeging krijgen en zij Pul willen helpen met het weer opbouwen van de bijenkasten.

door Walter Eijndhoven

De kasten stonden altijd in het bos, achter de Werkplaats, waar zij acht jaar geleden ook al een keer werden vernield door vandalen. Om dit in het vervolg te voorkomen, werden de kasten verplaatst en in de buurt van de school geplaatst. Helaas staan zij hier blijkbaar ook niet veilig.

Over het hek
'Ik heb de kasten toentertijd verplaatst naar een plek in de buurt van de school, in de hoop op meer sociale controle', vertelt een balende Freek Pul, leerkracht op de basisschool van De Werkplaats. 'Hier in de onmiddelijke omgeving van school wandelen en fietsen veel mensen langs, op weg naar school of de sportvelden. Dus daar staan de kasten wel veilig, dacht ik. Helaas blijkt dat niet zo te zijn'. De daders zijn volgens Pul ergens in de avond, of in de nachtelijke uren, over het hek geklommen en stuitten op de bijenkasten. Wat overbleef na hun bezoek, trof Pul de volgende ochtend aan. Om niet om te vallen, stonden de kasten stevig verankerd. De daders kunnen deze kasten alleen met grof geweld kapotgetrapt hebben, aldus Pul.

Ravage
'Waarschijnlijk hebben de daders geen flauw idee wat zij met deze ravage hebben aangericht', vervolgt Pul zijn verhaal. 'Ik hoop dat de koningin het heeft overleefd, anders is het hele volk ten dode opgeschreven. De koningin scheidt bepaalde feromonen af. Als zij dood is en die geur niet meer afscheidt, raken de bijen in paniek en sterven uiteindelijk. Ik ben bang dat de koningin dood is, maar daar kom ik pas aan het eind van dit weekend achter. En anders zal ik weer op zoek moeten naar een nieuw volk. Gelukkig ben ik lid van de imkervereniging, daar kan ik weer een nieuw bijenvolk kopen'.

Voedsel
Bijen hebben het niet gemakkelijk. Behalve dat regelmatig hele volken worden vernield door vandalen, lopen bijen ook het risico te worden vergiftigd door onder andere neonicotinoïden, zoals imidacloprid. Bijen en andere bestuivers zijn van groot belang voor vele voedselgewassen en dus voor het voedsel van de mens. Helaas zijn fabrikanten van neonicotinoïden een andere mening toegedaan en gaan zij gewoon door met de verkoop van zoveel mogelijk gif.

Hiernamaals
Binnen twee dagen is het bericht op Facebook al bijna 2.000 keer gelezen en lieten vele lezers een reactie achter. 'De ezel op de kinderboerderij bij onze school is ook al eens bewerkt met verf, maar dat mensen dit kunnen doen met een bijenvolk? Wie haalt het in zijn hoofd om deze honingbijen naar het hiernamaals te helpen. Ik hoop dat velen mijn bericht op Facebook delen. Misschien komt het aan bij degenen die er meer van weten. Het zou mooi zijn als ik met hen de bijenstal weer kan opbouwen', schrijft Pul op zijn Facebookpagina.


 

Meer berichten